Регион

Свиленград с модерна ВиК мрежа и пречиствателна станция за 48 млн.лв.

ПодписванетоДоговор за модернизация на водопроводната и канализационна мрежа и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води подписаха в Свиленград министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът Георги Манолов.

Проектът е на стойност 48 милиона и 300 хиляди лева и е най-мащабният, изпълняван досега в област Хасково. Очаква се строителството на пречиствателната станция да започне през пролетта, а всички дейности по проекта да приключат до юли 2015 година.

„Очевидно е, че тази инвестиция нямаше как да се случи, ако не бяха еврофондовете и националния бюджет. Тази инвестиция е за 40 г. напред,  не е само за нашето поколение, а и за поколението след нас.“, каза министърът околната среда и водите Нона Караджова.

Инвестицията предвижда довършване на канализацията в квартал „Гебран“ и реконструкция на водопроводната и канализационна мрежа в квартал „Изгрев“.  Според кмета на Свиленград Георги Манолов проектът  е изключително важен за жителите на града. По думите му след две години живеещите в кв. Капитан Петко Войвода ще имат канализация и подменен водопровод. В квартал Гебран около 20 % от канализацията ще бъде подменена. „Свиленград като един европейски град ще има модерна пречиствателна станция“, заяви Манолов.

В квартал „Капитан Петко Войвода“ живеят над 1 800 души. Те сами си копаят септични ями по дворовете и днес им бе трудно да повярват, че ще имат нова канализация.  

Проектът ще реши и друг дългогодишен проблем на Свиленград. При обилни дъждове, река Марица често наводняваше  улиците „Граничар“ и „Крайречна“. Това вече няма да се случва, защото ще бъде изградена  канална помпена станция, оборудвана с машини и съоръжения.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button