Водещи новиниХасково

РИК – Хасково отказва да прави замени в изборния ден

Единодушни сме, че в изборния ден не трябва да бъдат извършвани замени на членове в секционните избирателни комисии, заяви на пресконференция преди вота на 27 октомври председателят на РИК – Хасково Добромир Якимов.

От комисията целят всички членове на секции да са преминали съответното обучение преди изборите, което да е предпоставка за допускането на по-малко грешки при попълването на протоколите.

В повечето общини на региона вече е преминало обучението, като участващите в него членове получават по 20 лева. В четвъртък от 18 часа в спортна зала „Дружба“ ще е обучението в Хасково, а в петък от 17:30 часа в спортна зала „Младост“ в Димитровград. По наблюдение на РИК най-много грешки се правят при отчитането на преференциите.

Преди тези избори се извършват по-малко замени в сравнение с предходните. Според Якимов причината е, че заради честите избори партиите вече имат осъвременена база данни с членове на СИК. Фактор е и повишеното заплащане на изборната администрация.

Председателят на РИК – Хасково обаче коментира, че една част от членовете на СИК не съзнавали, че са длъжностни лица и трябва да познават правата и задълженията си. Те разчитали почти изцяло на ръководството на съответната СИК. Отделно повечето от членовете били на над 70-годишна възраст.

Въпреки всичко Якимов очаква на тези избори да има по-малко грешки и протоколите да бъдат обработени по-бързо. В изборната нощ протоколите ще се приемат от 13 екипа на РИК и 18 на Информационно обслужване.

Към момента избирателите в Хасковска област са 227 995. Кандидатските листи са 28, а кандидатите за народни представители са 179 – с 48 по-малко от последните парламентарни избори.

Вече са образувани 476 секции, сред които са 11 подвижни – 4 в Стамболово, по 2 в Хасково и Минерални бани и по 1 в Димитровград, Маджарово и Ивайловград.

В 344 секции ще може да се гласува и на машина, а в 132 – само с хартиена бюлетина.

Очаква се разкриването на секции в болниците в Хасково, Димитровград и Харманли, както и в следствения арест в областния град.

До днес има подадени 11 жалби и сигнали, като основно са за поставени агитационни материали и предполагаем натиск за гласуване от страна на институции, които са препратени на полицията, допълни Добромир Якимов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button