Водещи новиниХасково

Хасковска гимназия е с амбиция за нулев пластмасов отпадък

Хасковската Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ може да се превърне в първото в страната училище с нулев пластмасов отпечатък, заявиха зрелостниците Николай Иванов и Александра Терзиева.

Това стана по време на официалното откриване на изработените от тях системи за пречистване на вода.

Идеята е пластмасовите еднократни бутилки за вода да бъдат заменени с бутилки за многократна употреба, които да бъдат пълнени от диспенсърите. Това би подпомогнало финансово семействата на учениците, тъй като употребата на водата от диспенсърите в бутилки за многократна употреба е далеч по-евтино от редовното закупуване на еднократни бутилки, смятат от ръководството на гимназията. Целта е намаляване на пластмасовия отпадък, произвеждан от училището.

Езикова гимназияПроучване на Николай и Александра сочи, че за година учениците в Езиковата изхвърлят близо 6 тона отпадъци. Изчисленията им показват, че ако се намали до минимум използването на бутилки за еднократна употреба, в рамките на две години обемът на отпадъците ще падне под 1 тон и гимназията може да се превърне в първото в страната училище с нулев пластмасов отпечатък.

Дванадесетокласниците гарантират за качеството на водата от диспенсърите, която минава през два етапа на филтрация – микрофилтрация, която премахва механичните примеси във водата и филтрация на молекулярно ниво, която на принципа на обратната осмоза извежда тежките метали и биоорганизмите от водата.

Езикова гимназияСледва минерализация със зеолит, която удвоява златото и среброто във водата, твърдят Николай и Александра. Доказателство за думите им са резултатите от направените лабораторни изследвания в междинното звено на БАН и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – Clean&Cycle, които показват ефективност от 85% на филтрация и минерализация.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Еге
Еге
23.10.2024 14:19 14:19

Диспенсърите искат редовно почистване обаче, че иначе става блатна вода

Димитров
Димитров
23.10.2024 16:15 16:15

А дали ще бъде възможно наистина

Back to top button