Избори 2024 - Предизборни публикации

Катя Панева, кандидат за народен представител от ПП-ДБ: С грижа можем да намерим верните решения!

Тя е с преференция 102 и номер 26 в бюлетината за 29 МИР-Хасково

Катя Максимова Панева е родена в Пловдив, където в ПУ „Паисий Хилендарски“, завършва „Стопанско управление“. Магистър по „Европейска икономика и управление на администрацията“. Живее в Димитровград, където над 20 години работи в сферата на фармацията. Семейна, майка на три дъщери. Член е на Националното ръководство на „Демократи за силна България“. Народен представител в 45-то, 46-то, 49-то и 50-то Народно събрание. Три мандата – от 2011 г. до 2021 г., е общински съветник в Димитровград, където е създател на общинския фонд „Ин витро“. Областен управител на Област Хасково в периода януари – август 2022 г.

– Госпожо Панева, отново сте кандидат за народен представител на „Демократична България“ в 29 МИР-Хасково, този път с втора позиция в листата при обединението с „Продължаваме промяната“. В 50-я парламент бяхте депутат от Пловдив-област…

– Да и се надявам, че този път ще бъда народен представител отново от 29 МИР-Хасково! Хората могат да ме подкрепят, като изберат преференция 102 и номер 26 в бюлетината. За да продължа работата по каузите, които съм заявявала многократно, че считам за важни и отстоявам от 2009 г. до момента: подкрепа за уязвимите групи, за младите семейства, за достъпно здравеопазване и в малките населени места, за грижа и профилактика на детското здраве и децата, включително тези с тежки и редки заболявания, за здравните работници, подкрепа на българските производители, за малкия и среден бизнес, за опазване на природата и чист въздух. В никакъв случай не подценявам образованието, културата, духовното развитие и спорта, защото спортът е здраве, мотивация, дисциплина, възпитание. А без образование, култура и духовно развитие няма смислено бъдеще. Вярвам, че с грижа можем да намерим верните решения.

– Какво успяхте да свършите, като народен представител в 50-я парламент? Бяхте сред сравнително активните депутати, които виждахме и на парламентарната трибуна…

– Няма да изброявам в подробности какво лично аз съм свършила. Знаете, че не обичам да се хваля и самоизтъквам. Аз съм си повече човек на действието, отколкото на красивите обещания и думи. Знаете, че бях заместник-председател на Комисията по здравеопазване и в състава на тази по въпросите на младежта и спорта. Вносител съм на 11 законопроекта, сред които за изменение и допълнение на Закона за здравето, Закона за закрила на детето, за насърчаване на доброволчеството, за защита при бедствия, за социалното подпомагане, за юридическите лица с нестопанска цел и др. Сред вносителите съм и на проекти за решения по важни въпроси, като например за предприемане на необходимите мерки и действия за незабавна обработка на забавените над 35 000 заявления на български граждани с трайно намалена работоспособност, увреждания, професионални заболявания, за освидетелстване и преосвидетелстване пред ТЕЛК и НЕЛК. По време на парламентарния контрол съм отправила 7 питания, сред които към МОСВ за превишените стойности на серен диоксид във въздуха на Димитровград и към служебния премиер относно инвестиционно заявление за изграждане на частна поликлиника в Хасково, сигнала за което получих от общинските съветници Деян Янев и Красен Ангелов. В отговора си г-н Главчев пише, че ще разпореди проверка от областния управител на Хасково по случая и след запознаване с доклада ще бъдат предприети съответните действия. Дали е разпоредена и проведена такава проверка на този етап не съм получила отговор, но ще го търся. Подготвих и законопроект, който предвижда създаване на Изпълнителна агенция по трансплантация, която да е самостоятелен орган и да се отдели от ИА „Медицински надзор“, защото се видя, че този модел не работи. За съжаление, не стигна времето… А има още много работа. В малките населени места, например, липсва достъп до квалифицирана медицинска помощ. Затова ще продължавам да работя и в тази посока.

– Запозната сте с проблема на селата Поляново, Александрово и Константиново и редовната липса на вода там, за което жителите им преди дни излязоха на протест?

– Разбира се, че съм запозната. Още като областен управител през 2022 г. изготвихме и изпратихме до Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) количествена сметка за нужните материали и план за спешни действия – реконструкцията на напорен водопровод от Помпена станция Брягово до Ревизионна шахта Константиново. Проблемът тогава бе поставен на една от организираните от мен срещи с кметовете и народните представители от региона. След това проведох и срещи в МРРБ, тъй като съоръжението е публична държавна собственост и е в правомощията на областния управител да изиска финансиране за проектирането, на база изготвените количествена сметка и план. Но мандатът ми, като областен управител приключи и явно не е продължила работата по този проект… А той наистина е важен, тъй като водопроводът е етернитов, с дължина 5750 м, въведен в експлоатация през 1970 г., като обслужва 660 абоната. Пресеченият терен, през който преминава, на територията на три общини в област Хасково, затруднява откриването и отстраняването на авариите, които оставят хората от трите села без вода. И е крайно време проблемът да намери решение, за което няма да поставям ултиматуми, но ще проявя грижа.

– Приоритетите Ви сега, в тази предизборна кампания?

– Вярвам, че приоритет на всеки политик трябва да бъдат благоденствието и добруването на хората. Моя лична кауза през последните 20 години са здравеопазването и разработването на политики, свързани с децата, младите семейства, хората от уязвимите групи.

Конкретно за следващото Народно събрание: инвестиции в профилактика и най-модерните технологии в здравеопазването, подготовка на необходимите медицински кадри, увеличаване на средствата за Фонда за лечение на деца в чужбина и улесняване на процедурата за кандидатстване, повишаване на средствата за дентално здраве на децата, адекватна Национална програма в подкрепа на донорството и трансплантациите, отпускане на стипендии и покриване на разходите за учебни такси за студенти, които остават да работят в България за определен период, допълнителни финансови стимули за младите семейства. Мечтая България да бъде страна, в която хората не да робуват на страховете си, а да могат да постигат мечтите си и да реализират своя потенциал.

– Личните Ви аргументи да се включите и този път в предизборната кампания?

– Политическият ми път от 2009 г. до днес винаги е бил свързан с отговорност и много труд. И като общински съветник, и като областен управител, и като народен представител съм работила всеотдайно, ангажирано и отговорно. Да, и този път се питах не е ли време да отделя повече време на децата и най-близките ми хора, още повече, че вече имам и двумесечен внук. Но както казах, за мен политиката не е самоцел, а каузи и хора, които вярват в тях. Хора, които изповядват ценностите на свободата и демокрацията. Те са смисълът и когато са ми гласували своето доверие и са ми дали своята подкрепа, не мога да ги предам заради личния ми комфорт и спокойствие.

– И на финала – защо хората от 29 МИР-Хасково този път да Ви гласуват своето доверие?

– Защото, мисля, съм доказала, че няма да ги подведа и не съм от депутатите, които просто присъстват в парламентарната зала или разхождат тоалетите си из кулоарите. Защото приемам гласуваното ми доверие, като отговорност, която задължава. Доказала съм в годините, че съм отговорна, последователна, диалогична, но мога да отстоявам каузи, принципи и ценности.

Разбирам, че на хората им омръзна и от избори и от предизборни кампании, от кандидати, лозунги, плакати… Казват ми го и в срещите, които провеждам. Както и споделят, че този път са в повече и натискът и насаждането на страх, и … предлаганите стимули. Вярвам, че и този път обаче, хората ще проявят мъдрост, гражданска зрялост и разум, че няма да продадат бъдещето си и това на децата ни, че ще отстоят с вота си изконните ценности на демокрацията. И на 27 октомври ще направят своя избор и ще гласуват! На тези, които ще отбележат преференция 102 и номер 26 в бюлетината за 29 МИР-Хасково – благодаря за доверието!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Back to top button