Хасково

Хасковските деца с най-здравите зъби в България

СиланизиранеАдмирации за хасковските родители, че са научили децата си да поддържат добра устна хигиена изразиха от Българския зъболекарски съюз. Повод за това бяха изнесените данни то мащабно епидемиологично проучване в областта на оралното здраве. 

Според него 43,3% от 5-6-годишните в Хасково нямат кариеси. Това е най-високият показател в страната, като средният за България е 32 на сто, коментира ръководителят на екипа за силанизиране д-р Виктория Желева.

СиланизиранеПри 12-годишните проучването е било с цел да определи колко е средният брой на засегнатите зъби, колко от тях са пломбирани или извадени. Целта на Световната здравна организация е да постигне резултат от по-малко от 2 зъба.

За област Хасково показателят е 2,2 при среден за страната 3,03, допълни Желева. Това дава основание да се твърди, че хасковските родители  са взискателни към своите деца.

Д-р Желева допълни, че и миналата година, и тази децата в Хасково са сред първенците в страната и по брой силанизирани зъби.

От началото на кампанията през октомври до сега са силанизирани около 1100 зъба на над 300 деца от региона. Д-р Виктория Желева осъществи контрол на работата на колегите си от областта като прегледа деца с вече поставени силанти. Тя бе категорична, че хасковските стоматолози са свършили добре своята работата.

СиланизиранеПо-късно на кръгла маса в Хасково председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов подчерта за пореден път важността от поставянето на силантите. Той припомни, че силанизирането предпазва зъбите на децата здрави.

По данни на НЗОК през миналата година на деца под 18 години са извадени 8000 зъба. „Липсата на постоянни зъби има социална функция. Няма как човек да се чувства успял и реализиран ако има пречки в комуникацията си хората“, допълни още Миланов.

Силанизиране Силанизиране

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ботев
Ботев
28.11.2012 20:27 20:27

Това са пълни глупости.

Back to top button