Водещи новиниХасково

Предлагат учредяването на награда в памет на съдия Мария Ангелова

Предложението ще бъде обсъдено на изнесено заседание на Гражданския съвет на ВСС в Хасково

Предстои учредяването на регионална награда за магистрати и граждани, допринесли за правовия ред, правовата държава и развитието на гражданското общество в памет на съдия Мария Ангелова.

Целта на инициативата е носителите на наградата да служат за пример с цялостната си професионална и творческа дейност.

От Българската асоциация на вещи лица и експерти предлагат Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет да участва в Инициативния комитет за учредяване на наградата.

Предложението е включено в дневния ред на изнесеното представително заседание на Гражданския съвет, което ще се проведе на 1 ноември от 14:30 часа в съдебната палата в Хасково, съобщават от ВСС.

За участие в заседанието са поканени административните ръководители на органи на съдебната власт в Хасково, председателите на окръжните съдилища в Кърджали и Перник, районният прокурор на Кърджали, магистрати и акад. член-кореспондент д. ю. н. Иван Русчев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е почетен гражданин на Димитровград.

Почетен гражданин на Димитровград стана академик

Ще бъдат разгледани също въпроси, свързани с Дъблинския регламент – правоприлагане, актуализации по тестовете на споразумението на ниво ЕС през 2024 г. и ангажименти на българската държава по него. На обсъждане ще бъде подложено и становище на Управителния съвет на Камарата на следователите в България относно разпоредби на Закона за противодействие на корупцията в частност преходните и заключителни разпоредби на закона, с който се изменят разпоредби на Наказателно-процесуалния кодекс и материалната компетентност на следователите.

Експерти от БАВЛЕК ще представят пред членовете на ГС към ВСС своето участие в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, в партньорство с Окръжна прокуратура – Перник и с Административен съд – Хасково.

Почина бившият председател на Районен съд – Хасково Мария Ангелова

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button