Хасково

В читалище „Заря“ разгърнаха поетичното завещание на Латун Консулов

Представянето на стихосбиркатаСтиховете на Латун Консулов се появиха като мека светлина, гаснеща сред пожарището на всякакви словоблудни съчинения, които през последните две десетилетия като мръсна пяна заляха и без това отдавна обезсиленото пространство на истинската духовност у нас.

Така литературният критик и историк Йордан Нанчев определи късния дебют на Латун Консулов, който е писал стихове още като юноша, но издаде първата си книга чак през 2004 г.

Тази вечер, почти три години след смъртта на поета, в камерната зала на читалище „Заря“ читателите прелистиха издадената сега стихосбирка „Сезонът на ограбеното лято“. Това е повече от книга, това е поетично завещание: честно, мъжествено, талантливо. „Тази книга трябва да се чете с чисти ръце и отворено сърце“ – пише в предговора именитата поетеса Станка Пенчева.

Латун Консулов е роден през 1929 г. в с. Орлово. Завършва Хасковската мъжка гимназия, а след това НВУ „В. Левски“ – София. Служи като офицер в Българската армия, откъдето се уволнява през 1984 г. с чин полковник. Автор е на стихосбирките „Гласът на моето аз“, „Словоред на чувствата“, „Обрулено мълчание“ , „Уловена светлина“ и „Сезонът на ограбеното лято“ – посмъртно.

Представянето на стихосбирката Представянето на стихосбирката

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button