Водещи новиниЛюбопитно

Показват находка от Свирачи в изложбата „Разкази от злато и сребро“

Комплект украси за конска сбруя и ярем, открити в надгробна могила от римската епоха край ивайловградското село Свирачи, е част от изложба в Перник.

Експозицията „Разкази от злато и сребро“ е уредена от Националния исторически музей, а в Перник гостува по случай 75-тата годишнина на Регионалния исторически музей в града. Представени са 61 предмета, изработени от злато и сребро. Те датират от петото хилядолетие пр. Хр. до XVII в. – илюстрация на разнообразието от култури, населявали днешните български земи, на достиженията на тяхното ювелирно изкуство.

Украсите от село Свирачи – част от впряга на погребална четириколка – са майсторски изработени от сребро с позлата. Апликациите представят митологични сцени. На съкровището се приписва хунска, аварска или печенежка принадлежност, но по-голямата част от учените го свързват с българите.

Тракийската могила от римската епоха (І – ІІ в.) при Свирачи е една от най-големите, познати у нас. Масивната каменна конструкция с десет стъпала, изградена в долната й половина, вероятно е била предназначена за семейна гробница на членовете на богатото аристократично семейство, обитавало разположената недалеч вила Армира.

Проучванията са правени от екип с ръководител доц. д-р Гергана Кабакчиева през 2001 – 2002 г., припомня Haskovo.info.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button