Хасково

Красимир Коев: Българските производители да се обединяват, защото руският пазар е голям

Срещата в областна администрацияБългарските продукти са изключително търсени на руския пазар и практически препятствия за износ няма. Това стана ясно на среща в Областна администрация в Хасково, в която участие взе директорът на Изпълнителната агенция по лозята и виното Красимир Коев Коев. На срещата присъстваха земеделски производители, животновъди и винопризводители от региона.

Дискусията даде възможност на производители и предприемачи в областта на земеделието да се запознаят с постигнатите договорености с руската страна и възможностите за сътрудничество в аграрния бизнес.

Коев очерта и проблема, който се явява като пречка за увеличаване на стокооброта. В Русия се търсят огромни количества, което предполага наличието на големи консорциуми, а те са малко в страната ни. Към момента 38 български предприятия, от които 13 млекопреработвателни са акредитирани  да внасят продукти в Русия.

Срещата в областна администрацияЛипсата на добра реклама също бе посочена като пречка за развитие на агробизнеса. На днешната среща  Красимир Коев отправи покана към всички винопроизводители да търсят съдействието на министерството на земеделието за участие в изложения в Русия, където държавата предоставя безплатно ползване на щанд.

Участниците в дискусията се обединиха около становището, че е крайно време земеделските производители у нас да се включат в обединения по примера на Франция, Белгия, Гърция и други страни от ЕС. Това би им позволило да контролират цените, да произвеждат големи количества и да имат достъп до големи пазари. Възможностите това да стане със средства от евро фондовете са налице, а и Областната службата за съвети в земеделието извършва безплатно регистрация и консултации за изготвяне на проекти, стана ясно на срещата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Георги Христов
Георги Христов
30.11.2012 19:18 19:18

Българските отрасли и ефективни производства могат да се развиват добре и да имаме успехи на международните пазари – само ако се оттеглим завинаги от Европейският съюз. Тогава ще намалее до минимум безработицата и ще се създадат много работни места и ще се повиши платежоспособността и стандарта на живота на българите!!!

ВЪЛЧЕВ
ВЪЛЧЕВ
02.12.2012 9:05 9:05

Какво ни дава ЕС?Какво видимо става у нас?С какво народа е по добре като сме в ЕС?Вижте какво изявление прави Президента на ИСЛАНКИЯ.Народът се е вдигнал свалил правителството,вкарали банкерите в затвора,направили си конституция онлайн,която сработила перфектно и работи още.При тях няма криза защото са направили точно обратното на тово което е направено в Америка и в ЕС.

Back to top button