Хасково

Литургия, риба и благотворителност за Никулден в църквата „Св. Димитър“

НикулденС тържествена литургия, отслужена от отец Петър, църквата „Св. Димитър“ в Хасково отбеляза големия християнски празник Никулден.

Десетки миряни дойдоха да запалят свещичка и да се помолят за здраве и благоденствие.
В края на литургията отец Петър произнесе слово, в което призова миряните да бъдат добри и миролюбиви. Той им припомни за монахиня Агнеса от Хасково, който доскоро беше в манастира „Св. Атанасий“ край чирпанското село Златна ливада. Сега жената е във вакарелския манастир „Св. Петка“.

„Там монахиня Агнеса живее без ток, без вода, без храна и се осланя само на божията вяра„, каза в словото си отец Петър. В тази връзка той стартира дарителска акция с молба всеки, който може да помогне с дълготрайни храни да ги донесе в църквата.

Миряни, които са ходили наскоро във вакарелския манастир разказаха пред Haskovo.info, че до там дори няма нормален път. „Жената живее сама, стои на свещи, няма вода. Топли се на дърва, но и те бяха толкова малко, че не се знае докога ще й стигнат“, коментираха хасковлиите, видели с очите си трудното положение, в което се намира хасковлийката монахиня Агнеса.

На Никулден майки от Неделното училище към църквата св. Димитър раздадоха 18 кг. пържена риба, купена с дарения от миряни. Към всяко парче риба те прибавиха питка хляб, резен лимон и мандарина.

Никулден Никулден
Никулден Никулден
Никулден Никулден
Никулден Никулден

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button