Хасково

Отмениха спирането на проверката във вилата на МВР, общината погва и КАТ

Проверки за незаконно строителство във вилата на МВР и в КАТ ХасковоЗаповедта на областният управител Ирена Узунова, с която бе спряна проверката на община Хасково за незаконно строителство на вилата на МВР на Кенана, е отменена. С решението си Административния съд – Хасково обявява документа за нищожен, заяви пред Haskovo.info адвокат Иван Иванов.

Какви са мотивите на магистратите все още не е ясно, тъй като делото бе засекретено. Това стана през септември, когато на съдебното заседание бе представена справка от Агенция по геодезия, картография и кадастър за наличие на карта на въпросния имот на Кенана със всички изменения, нанасяни по нея от 2006 година насам, свързани със строежи и техния статут.

Решението на хасковския съд подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд. Областният управител Ирена Узунова заяви пред Haskovo.info, че все още не е видяла решението и не може да каже дали ще го обжалва.

Междувременно заместник – кметът Нели Станева е издала заповед за проверка за незаконно строителство в двора на КАТ. Документът подобно на предния е бил отменен от губернатора.

Проверки за незаконно строителство във вилата на МВР и в КАТ Хасково„На кадастралната карта се вижда, че в двора на КАТ има 6 сгради. „Всички сме ходили в КАТ по един или друг повод и знаем, че там има още сгради“, коментира Станева мотивите за заповедта си.

Областният управител Узунова обясни, че според новите промени в ЗУТ, които са влезли в сила на 26 ноември, кметът има право да проверява строежи ІV, V и VІ категория. „Във въпросната заповед на общината не е посочена каква категория се приема, че са обектите и защо общината смята, че има право да ги проверява„, уточни губернаторът. Тя допълни, че към закона има приложение и кореспондираща с него Наредба, в която въпросните обекти не подлежат на проверка.

В заповедта за проверка в двора на КАТ е посочен отдавна отменен акт за държавна собственост от 1973 година, допълни Ирена Узунова. Всички сгради в КАТ са с акт за публична държавна собственост, издаден от министъра на вътрешните работи през 2007 година, каза още тя. По думите й влезлите наскоро в сила изменения по ЗУТ са причина приложението на закона да има различни тълкувания.

Според заместник – кмета Нели Станева общината няма как да посочи коя категория са сградите в двора на КАТ, тъй като от институцията не им представят решение за строеж. „Ако ни покажат документ, с който да докажат, че сградите са специализирани обекти ние няма да извършваме порверка“, уточни Станева. Тя допълни, че подобно на предната заповед, спирането и на тази ще бъде обжалвано в съда.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
06.12.2012 14:26 14:26

Кмете,кмете ще гризнеш дървото май.

Back to top button