Хасково

Кожният диспансер пред фалит, 85 000 лева могат да спасят центъра

Кожен диспансерЦентърът за кожно-венерически заболявания в Хасково е пред закриване. Здравното заведение е натрупало дългове в размер на десетки хиляди левове, алармират за пореден път от там.

Причината е в променената преди две години схема на финансиране на бившите диспансери.

Кожен диспансер„По-рано получавахме пари от Министерството на здравеопазването, които бяха около 250-300 хиляди лева годишно.

Вземахме и пари по пътеки, но стойността им бе ниска, тъй като това беше допълнително перо за финансиране“, коментира пред Haskovo.info управителят на центъра д-р Анатоли Млъзев.

Така от две години диспансерът се издържа само от клинични пътеки. Годишните приходи от 250 000 лева сега са едва 9 000 лева. Неминуемо здравното заведение започва да трупа дългове, а легловата база е намалена от 25 на 10 легла.

Кожен диспансер

д-р Анатоли Млъзев

„Това е целенасочена политика на държавата. В цялата страна е така. От 30 души в хасковския диспансер в момента работим 19 на постоянен договор и един на граждански“, уточни д-р Млъзев.

Натрупаната загуба за първите 9 месеца на миналата година е 138 000 лева, а за същия период на тази година – 35 700 лева.

За да сключи договорите с доставчиците за следващата година, на Центъра на кожно-венерически заболявания са необходими около 85 000 лева – пари, с които здравното заведение не разполага.

Собственик на центъра е община Хасково. От там обаче също нямали финансова възможност да осигурят средства. Така на практика бившият кожен диспансер в Хасково е обречен на фалит и по всяка вероятност ще бъде закрит. Той ще е третият в страната след Шумен и Русе, коментира д-р Млъзев.

Ако не бъдат осигурени средства, хората от региона с кожно-венерически заболявания ще търсят възможност за лечение в Стара Загора и Пловдив. Там обаче двата диспансера също са пред фалит. Така за хората от трите области ще останат на разположение само 2 клиники, които може и да не успеят да поемат всички пациенти.

Видео Вижте видео репортаж

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
07.12.2012 13:39 13:39

Как не ги е срам. Явно здравето за община Хасково не означава нищо. Г-н кмета да вземе да се замисли и да направи нещо.

Анонимен
Анонимен
07.12.2012 13:41 13:41

Съществуването на общински болници трябва да се прекрати. Не може общините да стопанисват здравеопазването, защото то е приоритет на държавата. Всички здравни вноски влизат в държавния бюджет и се разпределят от държавата. Когато има здравни заведения, които не могат да се издържат само по клинични пътеки, те трябва да са държавни и държавата да ги издържа.

предложение
предложение
07.12.2012 21:08 21:08

Ами да разкрият кожно отделение кьм МБАЛ-Хасково,какьв е проблемьт?Нали се трьби,колко голям мениджьр е шефьт им Близнаков?

Анонимен
Анонимен
07.12.2012 22:31 22:31

Той затова е мениджър, щото не взима губещи сектори. За каков му е като няма да печели и да може да се хвали

Back to top button