Хасково

Филм за българския Робин Худ представиха в Хасково

ImageДокументалният филм за живота и дейността на Апостол войвода „Ениджевардарското слънце“ представиха в Хасково от ВМРО-БНД. Негов автор е Георги Дракалиев, член на организационния комитет на ВМРО.

Филмът е създаден миналата година по повод 100-годишнината от убийството на славния закрилник на българите, основен войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация в Гевгелийско и Енджевардарско.

Апостол войвода е най-дългогодишният български войдода – цели 19 години. Смята се, че той е най-мразеният от гърците и най-страшният за турците. Правени са много опити да бъде унищожен, а накрая е предаден от свой четник и убит на 2 август, 1911 година. Американски журналист го нарича българският Робин Худ.

Снимките за филма са правени в Егейска Македония, днешна Гърция, където той е действал.  Представянето му в Хасково не е случайно – в района има много бежанци, изселници от тези населени места. В момента в Егейска Македония живеят стотици български потомци. Искахме да покажем каква е тяхната съдба след драматичните събития при завземането на Македония от гърците, разказа Дракалиев.

Той има намерение да заснеме още един документален филм за един малко известен, но много показателен факт. По време на Междусъюзническата война през 1913 година над 7 000 българи са заточени от гърците и намират смъртта си на остров Трикери в Егейско море

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button