Хасково

38 евреи в Хасково празнуват Ханука

Йосиф ДавидовЕвреите в Хасково ще се съберат тази събота, за да отпразнуват края на осемдневния празник Ханука. Началото бе поставено преди 5 дни със запалването на първите свещи от традиционния свещник, който символизира победата над потисничеството.

Според традицията всяко еврейско семейство в продължение на 8 дни пали свещ в 18 часа. Тогава според нашите канони е прието, че залязва слънцето, а Ханука е празник на светлината, разказа председателят на Регионалната организация на евреите „Шалом“ Йосиф Давидов.

Последните свещи хасковските евреи ще запалят в същия час в местен ресторант, където ритуалът ще постави финала на празненствата. Най-напред това ще стори най-възрастната жена сред тях, защото според евреите жената има водещо място в семейството.

В момента членовете на регионалната еврейска организация са 38.  Едва 5 от тях обаче са чисти евреи, тоест и по майчина, и по бащина линия. Останалите са от смесени бракове. 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button