Регион

Военното министерство на САЩ изгражда кризисния център в Димитровград

Антония ФилеваПрограмата за хуманитарна помощ на Министерството на отбраната на САЩ  подкрепи идеята на хасковския  клон на Фондация „Български център за джендър изследвания“ да изгради Кризисен център в Димитровград.

В единствената по рода си засега социална институция в Хасковска област ще бъдат настанявани жертви на насилие. За обзавеждането на сградата ще бъдат използвани средства, дарени на фондацията от мощна компания за козметика.

Още през 2008 г. община Димитровград предостави на Фондация „БЦДИ“ част от общинска сграда в бившата болница на „Марбас“ за изграждане на  Кризисен център. В средата на  декември 2011 г. Общинският съвет одобри възможността общината да кандидатства по програма „Красива България“  за реконструкция на сградата. Проектът беше одобрен за финансиране. Общината обаче се отказа от реализацията на проекта на стойност 298 392 лв. и се насочи  към друг проект за ремонт на външната фасада на театъра.

Не мога да скрия, че разочарованието ни беше голямо„, разказва юристката Антония Филева от фондацията. Въпреки пропиления шанс за ремонтиране на помещенията за подслон на хора, станали жертви на домашно насилие, от организациятапродължили да работят активно за постигането на цялостно обгрижване на пострадалите.

„Щастлива съм да отбележа, че получихме подкрепа от  посолството на САЩ  и на компанията, която се ангажира с борбата срещу домашното насилие. Надяваме се кризисният център да заработи възможно най-скоро, за да гарантираме  по-ефективна закрила и защита на интересите и потребностите на пострадалите от насилие“, допълни Филева.

Програмата за хуманитарна помощ на Министерството на отбраната на САЩ се предоставя за България чрез Отдела за военно сътрудничество в Посолството на САЩ в София. Тя  е част от Международната помощ при хуманитарни кризи и гражданска помощ. Целите на хуманитарната помощ са засилване на двустранното сътрудничество, демонстрация на добра воля и подкрепа на усилията за развитие на регионите, популяризиране на публичната дипломация.

У нас Програмата за хуманитарна помощ  стартира през 1996 г. Досега са отпуснати около 7 милиона долара. Със средствата се  финансират  частични строителни работи, реновиране на публични сгради като клиники, училища, домове за деца, центрове за реакция при бедствия и кризи

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Георги Стефанов
Георги Стефанов
15.12.2012 18:36 18:36

Тези които създават кризите по света- накрая от фалшива загриженост финансират и откриването на кризисен център- защо преди 1989 година нямахме необходимост от каквито и да било подобни центрове.

Back to top button