Хасково

Селските кметства искат самостоятелни бюджети

Марин Маринов, Делчо Митев, Димитрия ЖелеваКметствата на населените места да имат самостоятелни бюджети и кметовете да могат да разпределят средствата според местните нужди независимо от общините. За това настояват от Националното сдружение на кметствата в България, съобщи на пресконференция днес председателят му Делчо Митев, който е кмет на хасковското село Брягово.

Кметът на село Добрич Марин Маринов даде пример със собственото си населено място, което има самостоятелен бюджет. Още три села в Димитровградско работят така и това било много по-добрият вариант, защото кметът на селото знаел как да си харчи парите и можел да изпълнява предизборните си обещания.

Не може за всяко нещо да пишем докладни до общинския кмет и да разчитаме на неговата добра воля, допълниха кметовете. Управничката на Динево Димитрия Желева посочи, че на селата не се обръща никакво внимание. Селото й пострада при наводненията през февруари, но така и не е получило помощ. Трябва да се стигне до жертви ли, попита риторично Желева.

Тази година сдружението на кметствата чества 10-годишен юбилей, похвалиха се от управителния съвет. Исканията си от сдружението ще представят в Народното събрание.

Сред тях са и промяна в закона за общинската собственост, която да накара общините да оставят 80% от приходите от продажби на имоти в кметствата, както и промяна в правилата на програмата за развитие на селските райони. Според сдружението не е нормално европейските средства да са ограничени за големите общини.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
за ваше сьжалеие
за ваше сьжалеие
17.12.2012 20:22 20:22

Кьсно сте се сетили-6 месеца преди изборите ГРОБ няма да променят нищо.

Back to top button