Хасково

Вино по 12 лева за 12 години Александровска гробница

Виното200 бутилки тракийско вино „Александрово“ пусна в продажба Туристическият информационен център в Хасково. Поводът е 12-годишнината от откриването на Александровската гробница.

Лимитираната серия е от древния тракийски сорт Мавруд, а бутилката се продава по 12 лева. Създадено е по класическа технология от органично грозде. Произведено от местна винарна.

Александровската гробница датира от IV в. пр. Хр. и е един от най-ярките паметници на тракийската култура. Открита е през 2000 г. от прочутия археолог Георги Китов (1943-2008 г.). Внушителните й размери я нареждат сред най-монументалните гробници по българските земи. Изключително добре запазените стенописи обогатяват с нови данни представите ни за тракийските религиозни обреди, култове, въоръжение, бит и облекло.

През 2009 г. в непосредствена близост до гробницата отвори врати Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“. За построяването му народът на Япония дари близо 3 милиона долара. Огромният комплекс бе открит лично от японския принц Акишино и президента на България Георги Първанов.

Сред най-ярките експонати в музея безспорно са откритите в северната част на Сакар планина 98 златни апликации (4500-4000 г. пр. Хр.). Заедно със златните накити от Варненския некропол и огърлицата от с. Хотница те са най-старото обработено злато в света. От 2011 г. Александровската гробница е част от Стоте национални туристически обекта на България. В момента тече процедура за включване на Александровската гробница в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button