Хасково

Сурвачка-гигант издигнаха в Хасково, бие световен рекорд

Image Гигантска сурвачка бе издигната днес на главния вход на Младежкия център в Хасково. Тя е висока 7 метра и 80 сантиметра, като така бе подобрен миналогодишният рекорд от 7 метра и  40 сантиметра.

Изработването на сурвачката се превърна в традиция за града. Инициативата е на Школата по етнография.

Идеята възникна съвсем спонтанно преди 5 години, когато прочетох статия, че българска сурвачка, висока 7,20 метра е вписана в Книгата за рекорди на Гинес. Решихме да подобрим този рекорд, разказа ръководителят на школата Нели Арнаудова. За целта всяка година сурвачката се надгражда с по няколко сантиметра.

Въпреки това обаче инициаторите към момента нямат амбиции да кандидатстват за официално признание като най-голямата в света.

В изработването на празничния символ участваха над 50 деца от СОУ „Св.Климент Охридски“, Професионалната гимназия по туризъм и от Ресурсния център. Само за 2 часа те успяха да украсят сурвачката с подръчни материали, донесени от самите тях – пуканки, ябълки, кравайчета, конци, вълна. Беше много приятно занимание, споделиха учениците.

С общи усилия сурвачката-рекордьор бе издигната пред Младежкия център и веднага събра любопитните погледи на минувачите. Тя ще остане тук до края на коледните и новогодишните празници като символ на здраве и берекет.

Видео Вижте още във видео репортажа

Image  Image 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
18.12.2012 16:08 16:08

брaво

гост
гост
18.12.2012 17:31 17:31

Южняче и неговият ръководител Васко Димов, са страхотни

Back to top button