Регион

Завършват язовир „Левка“ две години след като преля

снимка: Е-СвиленградМинистерство на земеделието и храните финансира завършването на язовир „Левка“ в община Свиленград. Прогнозната стойност е 41 500 лв, а срокът за изпълнение – 2 месеца. След довършителните работи хидротехническото съоръжение трябва да бъде прието от Държавна приемателна комисия и да влезе в експлоатация.

Фирмата-изпълнител на строителните и монтажните работи ще бъде определена съгласно Закона за обществените поръчки, уточниха от министерството.

Язовир „Левка“ е един от така наречените незавършени съоръжения. Средствата за ремонта се отпускат на база доклад на Министерството на земеделието и храните от миналата година, където се казва, че язовир „Левка“ заедно с Луда Яна, Самуилово, Чаталка, Калинките, Татарево, Тихомир, Люляково, Раков дол, Никудин, Брезница са ремантирани в различни периоди и са в различна степен на изграденост.

„Независимо от това вложените средства общо са огромни и ни задължават в някаква степен да бъдат оправдани. За тези обекти на първо място трябва да бъде извършена преоценка от необходимите водни обеми, с оглед промяната на началните параметри на водоползване – било то като предназначение или като общ обем, за който е предвидено да се изгради язовира“, се казва още в доклада.

Припомняме, че през 2010 година язовир „Левка“ заля кошари и стопански постройки, след като се препълни от обилните важели. Водата в залетите участъци достигна застрашителни размери, а сградите в района бяха почти наполовина под вода.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button