Хасково

Хасковски краевед проучи родословното дърво на 40 000 души

Вълко ГрозевРодословието на 40 000 души проследява и описва в книгите си хасковски краевед. С постижението си 80-годишният Вълко Грозев е достоен за „Гинес“, защото толкова подробно проучване на родовите връзки се прави за първи път в света. За мащабното изследване  той е разработил собствен уникален метод, който нарича „ЕМПРИ Възречени“. Проучването му обхваща четири хасковски села – Гарваново, Сусам,  Татарево и Въгларово.

„Това е много тежък труд, работи се на терен, това значи – хващаш чантата през рамо и тръгваш по селата, обикаляш от къща на къща. Срещаш се с най-различни хора от рода, защото не всички знаят. Младите обикновено отказват и аз търся по-възрастните“, разказва Грозев.

Четвъртхилядолетната история на 2 500 семейства с над 10 000 наследници краеведът проследява в последния си труд – „Въгларово – сага за българския корен“. Той е събран в два тома, а вторият – „Възречени-въгларовските родове“ излиза на пазара преди дни.

Любопитното изследване писателят събира в родова енциклопедия, която нарича „Възречени“. В укиналното 10-томно издание са проучени 500 родословни дървета. Освен чисто биографичните данни за потомците, той публикува и техните политически, творчески, научни, спортни или други постижения.

Вълко Грозев твърди, че тя е уникална и първата по рода си в света. Въпреки това той все още не е кандидатствал за рекорд в „Гинес“. „Мислил съм за това, но въпросът е  дали Гинес ще може да намери начин, за да ме вкара, защото кой ще ми прочете на мен всичките тези книги“, пита се  писателят.

Макар и вече да се чувства уморен, той иска да завърши своя изследователски цикъл с отпечатването на още две книги, които вече са готови – „Библейските родове“ и „Царствените родове на българите“.

Видео Вижте видео репортаж

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
мария Далакчиева-Леринска
мария Далакчиева-Леринска
06.07.2013 12:53 12:53

Възхищавам се от творческя труд на писателя-краевед Вълко Грозев,защото с години наред издирвам родословието на нашия род и достигам до проблеми,свързани с прякора на родоначалника ни Димитър Далакчията-народен лечител.Така се затруднява изследването на генетичните предпоставки за креативността на Джендо Далакчиев /Захари Стоянов/.Интересува ме как е работил родоизследователят В.Гроздев?Бих се радвала да го намеря и обсъдим тоя въпрос.А може и в неговата енциклопедия да има и от рода на З.Стоянов.От сърце желая успех!Да влезе в книгата на Гинес!

иво ниновски
иво ниновски
18.08.2013 22:34 22:34

Това е велико дело, изключителен труд от страна на Вълко Грозев. Аз правя нещо подобно за моето село Сираково Врачанско, но там са около 45 рода, а се занимавам по сериозно едва от три-четири години.
Изключително трудоемко е, а не винаги срещаш разбиране в хората. А някой трябва да събира като пчеличка и да пише, защото младите и все още неродените трябва да четат и знаят!

Back to top button