Регион

За първи път мъжко хоро в Харманли, наградата – за благотворителност

Йордановден21-годишният Иво Иванов извади богоявленския кръст от ледените води на Харманлийска река. За първи път тази година освен традиционния ритуал, група млади ентусиасти играха мъжко хоро във водите на реката. Организаторът Иван Дулев заяви, че това се прави за благотворителна кауза.

Йордановден в Харманли започна с празнична служба в храмовете „Св.Иван Рилски“ и „Св.Атанасий“. Литийните шествия от двете църкви се срещнаха пред сградата на общината в центъра на града и водени от кмета Михаил Лисков под звуците на духовия оркестър се отправиха към моста на главния път Е-80, където по традиция се хвърля кръста. Стотици харманлийци бяха дошли час по-рано, за да наблюдават ритуала.

Преди церемонията група от 7 младежи вече се подготвяха да скочат във водите, за да играят мъжкото хоро. Преди това те бяха загряли с достатъчно количество вино. Правим го, защото сме националисти и обичаме България, споделиха ентусиастите, развявайки българския трибагреник. Инструкции даваше най-възрастният участник 71-годишният Продан Проданов, който всяка година спазва традицията.

Късметът в ритуала с гоненето на кръста се усмихна на Иво Иванов. Чувството е страхотно, нека всеки да го изпита, каза веднага след това той. Не е толкова студено, колкото си мислехме. Ще го повтарям всяка година, категоричен бе другият участник в хорото 22-годишният Мирослав.

Събраните днес около 700 лева и наградата за хваналия кръста ще бъдат дарени за лечението на болно дете от Харманли.

Видео Вижте атмосферата на празника във видео репортажа

 Йордановден  Йордановден
 Йордановден  Йордановден

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Таня Христова
Таня Христова
06.01.2013 17:16 17:16

Браво на момчетата! Бяха страхотни,по-българско не можеше и да бъде!Честито и на именниците!

КАРПУЗА
КАРПУЗА
06.01.2013 21:47 21:47

ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН – ЙОРДАНОВЦИ

ПЪК В ЛЮБИМЕЦ ДЕБЕЛИЯ ПОП КАРАЖОН ВСЯКА ГОДИНА ХВЪРЛЯ КРЪСТА В КАЗАНЯ В ЦЪРКВАТА ОТ ГО МЪРЗИ ДА ИДИ ДО МАРИЦА ДЕБЕЛАТА СВИНЯ СВИНСКА

ELENA
ELENA
07.01.2013 15:50 15:50

Браво! Браво!Браво! Хайде българино събуди се.Жив е българският дух.Не всичко е загубено.Доказаха го момчетата от Харманли.Нека бог здраве да им дава, а догодина да имат още последователи.Защото на управниците трябва по често да им се показва че има искрица която поддържа огъня. Дълбок поклон момчета.Супер сте.Искрено ви пожелавам една успешна и спокойна 2013 г.

Back to top button