Регион

Студент извади кръста в Тракиец, в Бисер скочиха четирима

Йордановден21-годишният Генчо Георгиев извади кръста от ледените води на река Олу дере в хасковското село Тракиец днес.

Йордановден в селото започна с тържествена литургия, отслужена от отец Никола Николов. След службата с шествие десетки жители на Тракиец се отправиха към моста на река Олу дере, където отец Никола хвърли кръста.

Три момчета от селото нагазиха в студените води. Йордановският кръст бе изваден от 21-годишния студент Генчо Георгиев. За бързината и ловкостта си той получи 10 лева. Други две момчета от селото си разделиха по 5 лева.

Така в хасковското село Тракиец отбелязаха третия по значимост християнски празник Йордановден.

Йордановден Йордановден
Йордановден Йордановден

В село Бисер смелчаците се оказаха четирима за сметка на десетките жители и гости на селото, които наблюдаваха гмуркането във водите на река Бисерска. 

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Затова хвърлянето на кръста във водите на река и изваждането му обратно символизира вечното обновяващото се тайнство на Христовото кръщене.

Йордановден Йордановден
Йордановден Йордановден

Дамян Костадинов извади кръста от водите на река Марица в Свиленград. Победителят е на 18 години, известен състезател по колоездене от местния колоездачен клуб. За първи път участва в празника, а след като хвана кръста си пожела здраве и късмет през цялата година.

Общо 11 млади мъже се включиха в ритуала по спасяването на Богоявленския кръст, а хиляди бяха зрителите – свиленградчани и гости и на града, които наблюдаваха празничната надпревара  от 500-годишния мост на реката.

Гост на Йордановден в Свиленград по традиция бе Старозагорският митрополит Галактион. Той отслужи празничната света литургия и водосвета в храма „Св. Троица“ и поведе литийното шествие до брега на Марица, откъдето хвърли кръста.

 Йордановден  Йордановден

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Петя Петрова
Петя Петрова
06.01.2013 17:59 17:59

Благодаря ви, че сте използвали снимките от личната ми колекция за отразяване на празника в с. Бисер :).

Haskovo.info
Haskovo.info
06.01.2013 19:14 19:14

Ние благодарим 🙂

Бисер
Бисер
07.01.2013 10:20 10:20

А,защо не пише кой извади кръста в Бисер?

Back to top button