Хасково

Момченце проплака на Бабинден в Хасково

бебе, архивПървото бебе, родено на Бабинден в хасковското АГО, е момченце, съобщи за Haskovo.info началникът на отделението д-р Стефка Христова.

То е родено в 9:10 часа, тежи 2 550 грама и е дълго 48 сантиметра. Това е второ дете за щастливата майка Ева. Как ще бъде кръстен малкият все още не е ясно.

Още две бебета се очаква да проплачат в хасковското АГ отделение днес. Едното раждане ще е секцио, а другото нормално, уточни д-р Христова.

Тя благодари на семействата, които се доверяват на нея и колегите й и поздрави всички акушерки и гинеколози за днешния празник. „Искам да пожелая още родилките и бебетата да са живи и здрави“, допълни д-р Христова.

В българския народен календар 8 януари се отрежда за празник на бабите акушерки, които някога са били единствената родилна помощ, помагали са не само в мига на самото раждане, но и преди и след него.

С календарната реформа на Българската православна църква през 1968 г. датата на честването на Бабинден се измества по стар стил – от 21 на 8 януари, като 21 януари се отбелязва като Ден на родилната помощ. Именно тогава хасковските акушер-гинеколози честват професионалния си празник.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button