Хасково

Комисар Николай Вълчев: Лъжливите повиквания намаляват

Пожар, архивЛъжливите повиквания, които разхождат безпричинно пожарникарите в област Хасково, намаляват. За миналата година броят им е едва 60. „Тази цифра  на фона на общия брой сигнали и екипите, с които разполагаме е много малко“, коментира за Haskovo.info началникът на Областната противопожарна служба комисар Николай Вълчев.

Въпреки това не липсват дни, в които на фона на усложнената обстановка, огнеборците хабят ненужен ресурс. Вчера например в Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ са регистрирани 3 лъжливи повиквания.

Серията фалшиви сигнали е започнала още в ранни зори. В 6:20 часа на спешния телефон 112  е съобщено за пожар на ул. „Иван Вазов“ 29 в Тополовград. Дошлите на място огнеборци са установили, че обаждането не отговаря на действителността.

Два часа по-късно хасковските пожарникари са се разходили до АГ отделението в града. Сигналът е бил за пожар в лечебното заведение. За щастие се е оказал фалшив.

Пожар, архив

Комисар Николай Вълчев

Третото лъжливо обаждане е било следобед около 16:45 часа. Операторите на телефон 112 са приели сигнал за пропаднал в канавка автомобил до Птицекомбината край Хасково. Пожарникарите веднага тръгнали към местопроизшествието да окажат помощ, но не намерили колата.

Миналата година по време на снеговете имахме подобни сигнали. Вероятно докато екипите си стигнат до мястото на произшествието, някой е помогнал на закъсалия автомобил.“, коментира комисар Николай Вълчев.  „По-добре екипите да се разходят напразно, отколкото да не отидат заради съмнение за лъжлив  сигнал, а да има бедстващи хора например“, допълни той.

По думите му фалшивите повиквания се пресяват от операторите на тел. 112. По тяхна преценка злосторниците се разследват. Глобата за недостоверно или шегаджийско обаждане на спешния телефон е от 500 до 20 000 лева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Екс ченге
Екс ченге
08.01.2013 14:01 14:01

Ники не дърпай рогатия за опашката…

Back to top button