Хасково

Обучиха членовете на РИК за предстоящия референдум

ОбучениеЧленовете на Районната избирателна комисия и представители на Областните дирекции на  МВР, пожарната и ГРАО бяха инструктирани днес от членове на Централната избирателна комисия във връзка с провеждането на националния референдум на 27 януари. Гласуването ще се извършва  по актуализирани списъци за изборите за народни представители в избирателните секции. Преди това те ще бъдат щателно проверени и обезопасени от екипи на пожарната и полицията, за да не се допуснат инциденти.

Специфичното при това гласуване е, че освен бюлетината, избирателят ще получи и празен плик. Пуснати в урната бюлетини без плик ще се смятат за недействителни, разясни Анна Манахова от ЦИК. Гласуването ще се извършва само с лична карта или зелен паспорт за родените преди 1931 година, както и с удостоверение, издадено непосредствено преди вота, ако личният документ е изгубен или откраднат.

Право на глас имат всички пълнолетни граждани, които имат постоянен адрес на територията на страната към деня на насрочване на референдума. Избирателните списъци вече са публикувани в сайтовете на общините и са поставени на видни места, за да могат гражданите да проверят за несъответствия. Молби за отстраняване на грешки, вписване или дописване се подават до кмета на съответната община до 25-ти януари. Избирателите, които искат да гласуват по настоящ адрес, трябва да подадат заявление до кмета не по-късно от 12 януари.  14 януари пък е крайният срок за подаване на заявление за гласуване в друго населено място.

Охраната на изборните материали и придвижването им от Областна администрация до общините и избирателните секции е ангажимент на полицията. След края на изборния ден, тя има задача да създава ред при приемането на изборните материали в Районната избирателна комисия, която се помещава в Бизнесцентъра.

На националния референдум избирателите трябва да отговорят с „Да“ или „Не“ на въпроса: Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Иван Георгиев
Иван Георгиев
08.01.2013 15:28 15:28

Националният ПРЕДАТЕЛ Иван Костов,Миглена Кунева и отбора от гербаджии -тръгват из страната,за да подвеждат и инструктират всички наивни и глупави българи – подвеждайки ги да НЕ гласуват с ДА на Референдума.Целта е след 10 години България вместо да ПРОДАВА ток – да купува СКЪП ток от Турция и след години всички бъдещи поколения ;бизнес и производствени фирми да бъдат поставени в крайна безизходица -заради скъпата ел.енергия…..

Back to top button