Хасково

Ген. Васил Делов удостоен посмъртно с орден „Стара планина“

Ген. Васил ДеловКомандващият Хасковския отряд генерал Васил Делов е сред 19-те български военачалници, наградени посмъртно с орден „Стара планина“ – първа степен, с мечове, за изключително големите им заслуги към България при планирането и осъществяването на военните операции в Балканската война и проявеното новаторство и военно майсторство.

Ордените се присъждат с укази на президента Росен Плевнелиев, публикувани във вчерашния брой на Държавен вестник.

На 18 октомври Хасковският отряд, ръководен от генерал Васил Делов, заедно с ротите от 28-и Пехотен Сремски и 40-и пехотен полк настъпват към Кърджали и само за три дни разгромяват силите на противника. Те дават блестящ урок по смелост и жертвоготовност, заяви президентът в словото си на тържествената заря-проверка в Кърджали по повод 100-годишнината от Балканската война и освобождението на града.

С хуманното си отношение към пленените чужди войници те спечелват възхищението на чуждите кореспонденти и уважението на пленените. Светът е силно респектиран от великодушието и човешкото отношение на българския войник, каза още държавният глава.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button