Регион

Прекратиха проверката за фалшивата диплома на Иво Димов

Иво Димов показа на пресконференция дипломаСофийска районна прокуратура прекрати проверката срещу кмета на Димитровград и бивш депутат от ГЕРБ Иво Димов за представяне на фалшива диплома за висше образование, съобщи за Haskovo.info заместник-районният прокурор Руси Алексиев.

Скандалът около фалшивата диплома на градоначалника започна миналата година. През март председателят на местния Общински съвет Стефан Димитров поиска ръководството на общината да представи дипломите на кмета Иво Димов, неговите заместници и секретаря на администрацията, за да знаят гражданите какви хора ги управляват. Няколко седмици по-късно сагата доразви депутатът от ГЕРБ Иван Петров. Той изпрати SMS до премиера Бойко Борисов, с който го информира че „около Иво Димов назрява скандал с фалшива диплома, получена като депутат“. Тогава от пресцентъра на общината потвърдиха за Haskovo.info, че  Иво Димов е завършил специалност „Маркетинг“, степен „бакалавър“ в ПУ „Паисий Хилендарски“ през 2010 година, а на пресконференция Димов показа диплома.

Междувременно комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика към Народното събрание започна проверка за това дали е фалшива дипломата на бившия депутат от ГЕРБ. Събраните материали бяха изпратени на Районната прокуратура в Димитровград. Разследването установи, че областният координатор на ГЕРБ Иво Димов няма издавана диплома за завършено висше образование. В община Димитровград също не бяха открити документи за завършеното образование на кмета. Пред разследващите той обяснил, че е студент и все още няма диплома.

Единственото място, където официално е посочено, че Димов има висше образование е анкетната карта в Народното събрание по времето, когато е бил депутат от ГЕРБ. Там е съхранено и копие от скандалната дипломата. Затова Софийска районна прокуратура се зае със случая.

Проверката е установила, че никъде Иво Димов не е представил оригинала на въпросната диплома. Другият мотив за прекратяване на проверката е, че всички разпитани по случая лица от администрацията на парламента не могат да си спомнят да са приемали въпросното копие или кой го е представил. Още повече, че документът не е заверен с „вярно с оригинала“.

Така заради липса на данни за извършено престъпление Софийска районна прокуратура прекрати проверката. Разследването може да бъде възобновено ако при евентуален контрол от страна на Софийска градска прокуратура бъде преценено, че становището не е пълно или неправилно.

Потърсен от Haskovo.info за коментар Иво Димов заяви, че по скандала е казано достатъчно и няма какво да допълни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
запрянов
запрянов
09.01.2013 16:43 16:43

това може само в глупландия да стане и никой нито лук ял нито лук мирисал .Въпросният ще продължи да си кметува а глупаците могат да си го изберат и за 2-ри па и 3-ти мандат

bravo
bravo
09.01.2013 18:27 18:27

И ние сме завършили ПУ, но нашите дипломи не са червени

Служител в нап
Служител в нап
13.01.2013 14:37 14:37

Нормално ли е служител в НАП Ванина Тошева Славова-старши инспектор при териториална Дирекция Пловдив на НАП ОТ Димитровград да качва голи снимки във фейсбук.

Анонимен
Анонимен
16.06.2014 18:37 18:37

Tova ne e viarno….tapa daskalica

Back to top button