Хасково

Общинското данъчно преизпълни плана за 2012 г., има да събира 6 милиона

Димо Маринов14 247 000 лева е събрала дирекция „Общински приходи“ в Хасково през 2012 година, отчете днес директорът Димо Маринов. Това е с над 700 000 лева повече от планираното и със 70 000 лева повече от събраното през 2011 година.

Ръст бележат приходите от данък недвижими имоти и данък моторни превозни средства. По-малко са събраните пари от такса битови отпадъци, патентен данък и данък Придобиване.

За тази година общинското данъчно отново е планирало 13,5 милиона лева приходи и се надява да преизпълни плана. Тенденцията през последните 6 месеца обаче не ни дава основания да бъде оптимисти, коментира Маринов.

Данъците и таксите на хасковлии през 2013 година остават същите като миналата. Промяна има само в село Стамболийски, което по решение на Министерски съвет е преминало от шеста в пета категория и затова данъчните оценки на имотите там тази година се увеличават с 80%, което вдига и данъците и таксите с толкова. При определянето на категориите има много нередности, смята данъчният шеф. Той посочи като пример факта, че местността „Каменец“ в Хасково е в същата категория като Созопол, което на практика означава, че данъчните оценки на имотите са еднакви.

Длъжниците на общинската хазна имат да дават над 6 милиона лева, каза още Маринов. Въпреки че през миналата година въведеният нов софтуер изкара на яве доста задължения и част от тях бяха платени, все още има за събиране. Най-големият длъжник си остава „Хасково БТ“ с натрупани 739 000 лева неплатени данъци и такси. Следват „Мануела“ с 367 000 и „Златна Тракия“ с 163 000 лева. Над 5 милиона лева са натрупаните дългове на физически лица и на фирми, които имат да дават под 1000 лева.

Вече са готови данъците за моторните превозни средства за 2013 година и всеки може да си ги плати, а тези за недвижимите имоти ще могат да се плащат от 20 януари, каза още Димо Маринов. До края на април сумите са с 5% отстъпка. В „Общински приходи“ вече може да се плаща и с дебитни и кредитни карти. В селата в община Хасково ще могат да плащат на място след 1 февруари.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button