Любопитно

На Банго Васил няма бедни и богати, всички на трапезата

Банго ВасилОт рано сутринта в ромската махала на хасковското село Узунджово оживлението се забелязва от далеч. Във всяка къща домакините са запретнали ръкави и се подготвят за най-важния празник в годината – Банго Васил. От около 1 800 жители в селото една трета са роми.

Циганската нова година се посреща на 13 януари. От сутринта домакините започват подготовката за празничната трапеза. Без значение колко богато е семейството, традицията повелява на масата на този ден задължително да има петел или кокошка, сарми и питка със сирене с пара.

Банго ВасилАнка и Митко ще посрещнат празника с всичките си деца, снахи, внуци и правнуци. Като допълнение към традиционните гозби Анка прави тиквеник и учи внучката си Пенка как да точи корите, защото кулинарните умения се предават на следващото поколение.

Докато жените приготвят нужните за масата вкусотии, мъжете вече са седнали и вдигат наздравици. Сред веселието тази вечер има и важни ритуали, които трябва да се изпълнят. Младите задължително искат прошка от по-възрастните, след като ги сурвакат.

На сутринта идва ред и на децата, които ще обиколят къщите в махалата със сурвачките и всеки ще ги дари с каквото има – плодове, сладки, а и пари.

Най-важното на Банго Васил, като на всеки празник, е около масата да се събере цялото семейство.

Видео Вижте видео репортаж

 Банго Васил  Банго Васил

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
кодакан
кодакан
13.01.2013 21:56 21:56

колко ли българи ще изреват за открадната стока покрай тоя бинго васил ромейски

република
република
31.01.2013 10:50 10:50

в Хасково защо не покажат поне един път да се празнува Банго Фасил в квартал – Република нали е най големият ромски кварталл

Back to top button