Хасково

Подписаха договора за милионите за сметището в Гарваново

Снимка от МОСВДоговорът за безвъзмездна финансова помощ за проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Хасково” бе подписан днес в екоминистерството от кметовете на общините Хасково, Димитровград и Минерални бани и министър Нона Караджова.

Той е на стойност 29 306 622 лева, като от Оперативна програма ”Околна среда 2007-2013 г.” се осигуряват 27 841 291 лева. Останалата част от сумата – 1 465 331 млн. лева трябва да бъде осигурена като собствен принос на общините.

Съгласно споразумението за партньорство между община Хасково и на общините партньори – Димитровград и Минерални бани, разпределението на финансовия принос е на база числеността на населението според данните от преброяването на НСИ през 2011 г. Така делът на участие на Община Хасково е изчислен на 61,29 %, на Община Димитровград 34,87 %, а на Община Минерални бани 3,84 %.

Собственият финансов принос на общините ще бъде формиран от отчисленията съгласно Закона за управление на отпадъците, извършвани от общините в периода от 2011 г. до момента на въвеждане в експлоатация на регионалните депа. Тези отчисления се правят от общините към РИОСВ и се изчисляват въз основа на количеството на депонираните отпадъци.

До 2 години трябва да бъде изградена първата клетка от новото депо за неопасни отпадъци, инсталации за сепариране на отпадъци и компостиране на “зелени” отпадъци, изграждане на пречиствателна станция за отпадни води за целите на депото и направата на довеждаща техническа инфраструктура.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Аз
Аз
14.01.2013 19:01 19:01

А не трябваше ли да преместят вече сметището някъде другаде?

Back to top button