Хасково

Русисти искат обучение по руски в детските градини в Хасково

СрещатаСпециално изработени плакати и флаери информират родители, че децата им могат да учат руски език в детската градина или в  предучилищната група. Идеята в община Хасково  да се възобнови изучаването на езика на Пушкин от детска възраст е на Българо-руския клуб и Демократичния съюз на жените. Тя е подкрепена от общината, която поддържа приятелски връзки  с град  Шатура в Московска област, както и от РИО.

На работна среща днес бе представена методиката за преподаване на руски на малчуганите, разработена от екип хасковски русисти. В нея е заложен и игровият подход, препоръчителен за предучилищната възраст.

Интересът към руския език расте от страна на българския бизнес, който гледа към пазарите на необятната страна, от студенти, от родители на ученици, каза филоложката  Екатерина Тодорова. По данни на просветното министерство броят на учещите руски в средните училища се увеличава, защото всеки чужд  език и култура обогатява личността.

Предлаганата методика е много добра, даде своята оценка Надежда Фотева, която навремето е била земестник-директор на бившата Руска гимназия.

Присъстващите на срещата директори на детски заведения предложиха на родителски срещи да бъдат съобщени възможностите на учене на руски като допълнителна дейност и от началото на новата учебна година заниманията да стартират.

Председателят на Българо-руския клуб в Хасково Димитър Димитров се ангажира  с финансирането на първата съставена група. До 3 март ще бъзе издадена и информационна брошура, адресирана към родители.

Сега единствената детска градина в общината, в която звучи руска реч, е „Пчелица“ в село Малево. Уроците на педагожката Ирина Запрянова са безплатни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
гражданка
гражданка
16.01.2013 9:07 9:07

Е, това сега е добра идея,независимо какъв е изика който ще изучават децата,нека бъде с желание,а не на сила, че трябва да учат нещо!Да няма задължителен език,всеки сам да избере какво ще учи!

sty4or
sty4or
16.01.2013 9:25 9:25

neka parvo dase nau4at turski zashoto vseki den tolkovo patuvane ima do tr i obratno 4e nemoje bez turski ya ezik i plus tova sme komshiyi

лятна занималня
лятна занималня
16.02.2013 15:53 15:53

Инициативата е добра. В крайна сметка какъвто и чужд език да научат децата ще е от тяхна полза един ден. Вярно е, че бизнеса сега е отправил поглед към нашите братушки, но не се знае до кога. Имам предвид, че това не може е единствената причина и довод определен език да бъде изучаван в детската градина или в училище. Бяхме свидетели когато паднаха ограниченията към запада как английския стана най-важния език и единствен търсен от служителите. Сега нещата пак се връщат поколенията, които едно време са изучавали руски задължително печелят дивиденти.

Back to top button