Хасково

Очакваме щам „Виктория“. Д-р Марио Янакиев: Не се самолекувайте

д-р Марио ЯнакиевВ Хасково все още няма грипна вълна. Както всяка година тя ще се почувства в края на януари – началото на февруари.  Тази година очакваме щам „Виктория“, който не е познат много в България.

„От този щам в момента боледуват много хора в Западна Европа и Америка. Той е характерен с по-голяма палитра от симптоми. Освен традиционните – висока температура, болки в ставите и мускулите, парене в очите и главоболие, се наблюдава и кашлица, гадене, повръщане, разстройство, които могат да доведат и до обезводняване“, коментира за Haskovo.info личният лекар д-р Марио Янакиев.

Тази година в региона има завишаване на случаите на варицела. Два – три месеца след преболедуване децата, а и възрастните, са много уязвими, тъй като са със слаб имунитет.  Това допълнително може да усложни грипната обстановка в региона, каза още д-р Янакиев.

Затова съветът му към гражданите е да не се самолекуват, а при първи симптоми да потърсят компетентното мнение на личния си лекар. „Ние сме снабдени с противогрипни препарати, които се предоставят безплатно на пациентите. Те имат голям ефект при приемането им в първите 24 до 48 часа„, уточни общопраактикуващият лекар.

Специалистите твърдят, че повечето пациенти трудно могат да направят разлика какъв вирус ги е разболял. Опитните лични лекари обаче много точно успяват да диагностицират дали става въпрос за грипен вирус или не.

Видео Вижте видео репортаж

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
haskovliq
haskovliq
17.01.2013 18:29 18:29

kak da ne se samolekuvame kato vie idvame za mravka pravite go slon !!!

Пациент
Пациент
18.01.2013 10:27 10:27

Като гледам там обстановката и я сравнявам с тази в Трета поликлиника където е моя личен лекар…

Запознат
Запознат
18.01.2013 11:52 11:52

Трета поликлиника е частна и затова е чисто и подредено!

Back to top button