Регион

Софиянец обяви гладна стачка против митницата на „Капитан Андреево“

Стефан ЧолаковМъж обяви гладна стачка на граничния пункт Капитан Андреево заради несъгласие с работата на митническите служители, които му конфискували пренасяните от него орехови ядки. Той настоява, че не е внесъл стоката, а е бил върнат от турските граничари преди да напусне България с ядките.

През декември Стефан Чолаков тръгнал към Турция с 310 килограма орехи. Излязъл от България без проблеми, но от Турция го върнали, защото нямал пълномощно за колата. Малко по-късно Стефан подал сигнал, че българските митничари не го обслужват бързо и веднага след това ядките му били иззети като контрабанда, въпреки че според него те въобще не са влизали в съседната държава.

Настоявам да се изясни истината. Просто искам да се види от къде е контрабандна стоката и основното всъщност, заради което е протестът е, че българските граждани нямат право да подават сигнали. Подавайки сигнал митницата ги репресира, каза пред Haskovo.info Чолаков.

От митница Свиленград обясниха, че те нямат основание да считат, че ядките са български и не са внос. Нарушителят няма никакъв документ, с който да докаже, че стоката е митнически оформена в страната, изнесена е и била върната обратно в Република България, коментира началникът на Митница „Свиленград“ Тодор Караиванов.

Стефан обяви, че ще продължи гладната си стачка до изясняване на случая. Той вече има актове и от полицията за неподчинение, а преди години е лежал в затвора за банков обир.

Видео Вижте видео репортаж

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
17.01.2013 21:23 21:23

Обирджия №1 Стефан Чолаков стана държавен съветник

18 юни 2012 00:18 1 коментар 2256 прочита

Стефан Чолаков
Бизнесменът: Няма финансова институция, която работи съвършено, преди 15 г. трима души изнесохме в 10 чувала 181 млн. лв. без кръв, оръжие и изстрели

Стефан Чолаков, който преди 15 години се опита да ограби банка, сега е направил собствена компания, занимаваща се с банкова сигурност, и консултира известни бизнесмени и дори държавни институции.
Един от основните проблеми в страната ни според Стефан Чолаков е, че от началото на прехода нямаме независими политици, коментира той в “Насреща Люба Кулезич” по TV7. Тук имало около 10 милиардери, без да има много сериозна мафия, нито големи природни богатства, които да създават предпоставки. Това значело, че парите идват от хората.
Преди 15-ина години той измисля перфектната схема за забогатяване, за да докаже, че е по-умен от системата. После обаче го залавят и наказват. След излежаване на наказанието си бившият престъпник Чолаков направил собствена компания, която се занимава с банкова сигурност. Сега консултира различни бизнесмени и държавни институции. Но вече осъзнава, че “няма нещо, което да си струва замяната на дори един ден свобода”.
Тогава бил млад и неопитен в житейски план. На 22 години вече се занимавал със счетоводен бизнес, свързан с едри бизнесмени и политици. През неговата счетоводна компания, която имал по онова време, минавали много сериозни пари – тези за политическите партии и на сериозни бизнесмени. Сред ангажиментите му били да се опитва да намалява данъците на клиентите си.
Кои точно са били клиентите му запази в тайна, понеже у нас било опасно, защото нямало свобода на словото. Тогава мислел, че нищо нямало да му се случи, защото по някакъв начин бил свързан с властта. Така измислил план, в който на 30 май 1997 г. без традиционните кръв, оръжие и изстрели трима души изнасят в десет чувала 181 милиона стари лева. Използвал пропуски в организацията на работата в системата, която била утвърдена. “Няма финансова институция, която работи съвършено”, твърди Чолаков. Всеки ден се правят сериозни нарушения – източват се финанси дори на държавата. Първата схема била свързана с това, че бизнесмени източват ДДС-то.
А иначе нищо в семейството му не издавало, че ще реши да мине от другата страна на закона. Родителите му били държавни служители – баща му работел в националната телевизия, а майка му била директор на детско заведение. В тази връзка Чолаков коментира, че неговата съдба едва ли ще сполети и подозираните за пране на пари и документни измами Любомир Павлов и Огнян Донев. Въпреки че се поде разследване срещу тях, те щели да намерят някакво разрешение, защото били богати.
“Те могат да платят свободата си”, категоричен е Чолаков. “Това, което се случва, е невероятно и не можеше да стане преди 5 години. Лошото е, че не се случва с всички, които трябва, и има двоен стандарт”, допълни той.

Back to top button