Хасково

Камбанен звън в чест на 135-годишнината от Освобождението

Честване на Освобождението„С думи не може да се изкаже и с перо не може да се опише радостта, която чувствувахме в тази минута… Събитието бе велико, минутите бяха тържествени! След петвековно робство, нам, щастливо поколение, се падна тази чест с очите си да видим Освобождението на България“. Така Георги Стоилов описва в книгата си  „Освобождението на Хасково“ паметните дни преди 135 години.

Възрожденски песни и звън на камбаните на храма „Св. Богородица“ огласиха днешното тържество, организирано от общината. Нека се поклоним пред подвига на загиналите на изстраданата свобода на България, каза в словото си заместник-кметът Минко Ангелов. На официалната церемония бяха отдадени и военни почести.

Венци и цветя, поднесени от областната и общинската  управа, институции, партии, ученици, окичиха паметника „Морена“. Той е на мястото, където по време на Освободителната война са издигнати седем бесилки. Там са намерили смъртта си повече от 72-ма хасковлии. Това е едно от местата – символ на свободата на Хасково, защото точно тук руските войски са посрещнати с икони и хоругви, обясняват историци.

 Честване на Освобождението  Честване на Освобождението
 Честване на Освобождението  Честване на Освобождението
 Честване на Освобождението  Честване на Освобождението

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button