Хасково

Приемните родители се увеличават, заплатите им също

Грета ИвановаПрофесионалните приемни семейства в област Хасково са се увеличили три пъти за една година. Ако през 2011-та в региона те са били 13, към края на 2012-та техният брой е станал 43. „От началото на 2013-та сме одобрили още 7 и вече са 50„, съобщи за Haskovo.info директорът на дирекция „Социално подпомагане“ Грета Иванова.

Интересът към тази професия се дължи първо на факта, че хората са осъзнали необходимостта децата да растат в семейства, а не в домове. От друга страна приемната грижа вече е професия, за която се заплаща, допълни Иванова.

Първоначално професионалните приемни родители бяха назначавани на трудови договори. Миналата година обаче правилата се промениха и сега те се назначават на граждански договори. „Парите, които получават професионалните родители са около 380 лева, което е повече от преди. Сега нямат платен годишен отпуск, но пък  вървят осигуровки“, уточни Грета Иванова.

Върху тази сума за платената приемна грижа се дава допълнително и помощ за отглеждане на детето, която е между 195 и 230 лева в зависимост от възрастта на малчуганите.

ВидеоВижте видео репортаж за едно доброволно приемно семейство от Меричлери, което отглежда освен своите три, още две чужди деца

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
24.01.2013 10:32 10:32

Естествено, че са се увеличили приемните родители, но да бяхте споменали, че 90% от тях са цигани които първо си оставят децата в домове и после си ги взимат срещу заплащане. Простотия българска-пародия е всичко това.

Анонимен
Анонимен
24.01.2013 10:34 10:34

„Интересът към тази професия се дължи първо на факта, че хората са осъзнали необходимостта децата да растат в семейства, а не в домове. От друга страна приемната грижа вече е професия, за която се заплаща, допълни Иванова.“
Айде интересът да се дължи ПЪРВО на факта , че се заплаща за услугата, и както спомена предния гост основно циганите се възползват от това, отново си продават децата.

Анонимен
Анонимен
24.01.2013 10:39 10:39

Айде стига простотии в коментарите. Ако има цигани сред приемните родители, то те нямат нищо общо с тези, които споменавате и подбудите им определено не са свързани с търговия с деца, както се опитвате да вметнете. Хората, които стават приемни родители просто искат да се грижат за децата. Част от тях са доброволни и не получават заплати, а тези, които получават, определено няма да забогатеят с 300-те лева.

Анонимен
Анонимен
24.01.2013 21:39 21:39

5 деца по 300лв си е пара

Back to top button