Хасково

До 2 седмици плащат за избитите заради чума кокошки

ЗвиницаДо две седмици хората от кърджалийското село Звиница ще бъдат обезщетени. Заради установено огнище на Нюкясълска болест, там бяха избити над 1300 птици, други 300 умряха преди това.

Днес министърът на земеделието Мирослав Найденов дойде на място, за да успокои хората. По думите му обезщетенията възлизат на около 10-15 000 лева и хората ще си получат парите максимално бързо. В момента село Зницита е под карантина. След изтичане на карантинния срок от 21 дни, стопаните отново ще могат да отглеждат птици в дворовете си, каза още земеделският министър.

Повод за притеснения няма, за два дни се справихме с проблема. Взети са необходимите мерки, за да се ограничи разпространението на заболяването. В момента достъпът до засегнатото село Звиница става само при специален режим – след задължителна дезинфекция, каза директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов.

Вече е приключила ваксинацията на птиците в съседните села. Още известно време обаче ще продължи наблюдението там.

Болестта засяга само домашните и дивите птици и не е опасна за хората. Последно е регистрирана у нас през 2009 година в същия район, каза още д-р Войнов. Той предположи, че заболяването е причинено при прелета на дивите птици от съседна Турция.

Видео Вижте видео репортаж

Звиница  Звиница 
 Звиница  Звиница

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button