Хасково

Всеки четвърти иска да се изсели от Хасковско, 60% доволни

Хасково, илюстрация25 % от гражданите в Хасковска област отговарят утвърдително на въпроса дали биха се преместили в друга област за постоянно местоживеене.  Въпреки това близо 60% категорично са заявили, че нямат желание да се местят.

Данните са от завършилото през 2012 г. мащабно проучване на регионалното развитие в България, извършено то Института за пазарна икономика. Основният извод в изследването е, че голямата разлика между София и останалите области все повече се задълбочава.

Проблемите на Хасковска област се коренят в икономиката. Заетостта и доходите са  определящи за удовлетвореността на хората и развитието на социалната среда, се казва в анализа. Хората посочват, че удовлетвореността от живота им е подхранвана основно от образованието, жилищните условия и околната среда. Здраве, работа и социален живот също в известна степен допринасят за това самочувствие.

На другия полюс неудовлетвореността е провокирана предимно от ниските доходи и налагащите се ограничения в потреблението. Всеки пети е попадал под линията на бедността.

Причина за неудовлетвореност сред хората е и инфраструктурата, най-вече транспортът и комуникациите, към които имат забележки. Всеки четвърти гражданин, ползвал медицински услуги, посочва, че му се е налагало да прави нерегламентирани плащания за здраве. Отново всеки четвърти посочва, че му се е налагало да пътува извън областта, за да ползва такива услуги. Гражданите споделят и усещането си за наличието на високо ниво на корупция в органите на съдебната власт.

Допитването до хората показва, че те са сравнително доволни от околната среда (природа, вода,въздух) в областта, като възприятието им е по-добро спрямо други аспекти на живота им като сигурност, здраве, инфраструктура, работа и социален живот.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

7 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
много стар шофьор
много стар шофьор
29.01.2013 13:42 13:42

Докато Гошко е кмет,не мърдам от Хасково

турист
турист
29.01.2013 15:38 15:38

Хасково е град на мечтите!Всеки четвърти мечтае да се изсели от него!

Анонимен
Анонимен
29.01.2013 21:10 21:10

Който желае да ходи където си иска.Демокрация е.Идете на север особено и вижте там как е, предполагам, че бързо ще се върнете,

заралия
заралия
29.01.2013 21:46 21:46

Северно от Хасково се намира един прекрасен град-Стара Загора!Има опера,театър и богат културен живот за разлика от Хасково!

Селянин
Селянин
29.01.2013 22:52 22:52

Ако премахнат „Синята зона“ ще се живее по добре в Хасково. В С. Загора и да търсиш не можеш да намериш платен паркинг, няма и синя зона, и във Варна няма и в други градове нямя. Само в Хасково и София не можеш да паркираш в центъра и околностите безплатно.

onasis
onasis
30.01.2013 0:10 0:10

хаскоео е град без преспектива . младите бягат, язък за хубавите плочки на центъра няма кой да се разхожда по тях след 10 години

Анонимен
Анонимен
31.01.2013 20:57 20:57

nai hubavijat grad-napraven kakto trjabva,4ist i t.n. v sjala balgarija njama takav grad,no v sa6toto vreme goljama bezrabotica,nikakav kulturen givot,palno s prostaci,seljani,kompleksari,snobari i t.n.?!!! inteligencija njama nikakva,kultura sa6to za sagalenie?!!!predi 20, 30 godini ima6e,no tezi hora sega sa v po golemite gradove i v 4ugbina!!!galko za krasivijat,4ist i ureden grad ,v koito nai vagnite ne6ta gi njama,za6toto misleneto e takova?!!!

Back to top button