Хасково

Акад. Георги Марков с още покани да гостува в Хасково

Георги Марков, снимка от УикипедияУлица в Хасково да носи името на генерал Михаил Савов, помощник-главнокомандващ по време на Балканските войни, наскоро удостоен посмъртно с орден „Стара планина“ от президента Росен Плевнелиев. Тази идея споделиха с акад. Георги Марков хасковлии, дошли на среща с именития историк.

Председателят на Тракийското дружество Кирил Сарджев покани акад. Марков на отбелязването в Хасково на 26 март-Деня на Тракия, и още отсега – на националния възпоменателен събор в Маджарово през есента, послучай 100-годишнината от разорението на тракийските българи.

Узунджовци пък изразиха желание големия учен да ги посети на място в навечерието на националния празник 3 март. Тогава акад. Георги Марков ще дойде за няколко дни в Хасково, където ще бъде научен ръководител на традиционния форум на Регионалното историческо дружество „Клокотница“, тази година посветен на 100 годишнината от Балканската война и разорението на тракийските българи.

Известният писател и издател Иван Гранитски представи новото издание на книгата на Георги Марков „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913“. На основата на документи от наши и чужди архивохранилища тя връща читателя във времето, когато светът е удивен от дързостта на българите да се изправят срещу империя, разпростряла се на три континента.

Бележитият ни историк отговори на многобройните въпроси по събитията отпреди 100 години и днешната полемика около Балканската война. Интерес към неговия труд проявява и държавната телевизия на Турция, която снима филм за Балканската война.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button