Хасково

Увеличават се болните от рак. За година 1 323 нови случая в Хасковско

Image1 323 са новозаболелите от онкологични заболявания в Хасковска област през 2011 година. За сравнение през 1993 година те са били 838. Броят на болните расте средно с 2-3 %, съобщи началникът на Регионалния раков регистър към Специализираната болница за активно лечение по онкология в Хасково д-р Петя Костадинова.

По повод Световния ден за борба с рака, който се отбелязва днес, екип от хасковски специалисти изнесе тревожни данни за болестта. 721 от новозаболелите са мъже като водещ при тях е карциномът на белия дроб, следван от този на простата, дебелото черво и стомаха. При жените най-често се среща ракът на гърдата и гениталиите. 

През 2011 година от страшната болест са починали 664 души в Хасковска област. 1/3 от раковите заболявания могат да се предотвратят, ако се води здравословен начин на живот, категорични са специалистите. Тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол са сред водещите рискови фактори за болестта. Може да се говори и за наследственост, особено при рака на гърдата, където при 5 % от случаите съществува такава обремененост.

Възрастта на заболелите през годините пада, като наскоро от рак на гърдата е оперирано 21-годишно момиче, съобщи началникът на хирургичното отделение д-р Любомир Василев. Той е категоричен, че профилактичните прегледи са най-важни, за да може болестта да се хване в начален стадий, когато и шанса от излекуване е най-голям.

Именно поради късното откриване на болестта, смъртността от рак в България е по-голяма в сравнение с други страни. Един от основните методи за лечение е лъчетерапията, като в Хасково в момента се лекуват основно кожни и по-повърхностни карциноми. До 1 година в Болярово трябва да бъде открит Лъчетерапевтичен център, оборудван със съвременна апаратура, която ще дава много повече възможности за лечение.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button