Регион

Над 300 кокошки измрели в Козлец. Кметът: Не е Нюкясълска болест

Звиница, архивМежду 300 и 400 кокошки на близо 70 стопани от хасковското село Козлец са измрели през последните 10-тина дни, съобщи за Haskovo.info кметът на селото Юмер Мерт.

За масовия мор той научил вчера, а днес инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните правят проверка по случая.

„Искам да успокоя хората и да кажа, че според мен не става въпрос за Нюкясълска болест“, заяви Мерт, визирайки масовото унищожение на птиците в кърджалийското село Звиница. Още повече, че Звиница е на около 60 километра от Козлез, а по въздух – на 16. Кметът предполага още, че причина за смъртта на птиците не е и отровна храна. Причината за коментара му е, че животните на стопаните не измират на 100%. „Има например хора, които са гледали 25 птици. 20 са умрели, но 5 са живи“, обоснова се Юмер Мерт.

За да открият причината за мора на птиците днес той обикаля от къща на къща заедно със ветеринарните инспектори. Потърпевшите обяснявали, че са забелязали от устите на кокошките да излиза пяна.

„Вече сме обиколили почти цялото село. Половината заявяват, че нямат проблем с кокошките, а другите точно обратното.“, допълни кметът.

Проверката за изясняване на причините, довели до мора на кокошките в село Козлец, продължава.

Междувременно от Българска агенция по безопасност на храните съобщиха, че днес са изплати 15 215 лева като обезщетенията на 98-те стопани, чиито птици бяха умъртвени заради констатиран случай на Нюкясълска болест по птиците.

Припомняме, че на 23 януари село Звиница беше констатирана Нюкясълска болест по птиците, която засяга домашните, както и дивите птици, но не е опасна за човека. С цел ограничаване и ликвидиране на болестта Българска агенция по безопасност на храните незабавно предприе мерки съгласно европейското законодателство, тъй като болестта причинява значителни икономически загуби в птицевъдството. Всичките 1 694 птици, от които 1 432 кокошки, 162 петела, 98 гълъба и 2 пуйки в селото бяха умъртвени.
 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button