Хасково

Научни светила идват в Хасково за Деня на историка

РИМ-Хасково„Втората Балканска война и разорението на тракийските българи“ – това е темата на научната конференция, с която Регионалното дружество на историците в Хасково ще отбележи професионалния си празник.

На  форума на 1 март в читалище „Заря“ основен доклад ще изнесе акад.Георги Марков, който наскоро представи в Хасково второто  издание на книгата си „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913“. Проф. Димитър Саздов от УНСС  ще  говори за пътя към българския погром, завършил с подписването на Ньойския договор.

Пред своите земляци доклад ще изнесе и роденият в маджаровското село Ефрем проф. Георги Янков, потомък на тракийски бежанци.  Интересна тема предлага на аудиторията  известният хасковски историк Ангел Попов. Той разглежда отражението на Балканските войни в учебниците по история у нас, в Турция, Гърция и Румъния от 20-те години на миналия век до днес.

По традиция преди научната конференция ще се проведе среща на зрелостници и кандидат-студенти с преподаватели във  вузове. На въпросите ще отговарят  проф. Евгения Калинова и проф. Искра Баева от Софийския университет, която събра и издаде бисери от кандидат студентски работи, проф. Иван Стоянов от Великотърновския университет, д-р Румяна Комсалова от Пловдивския университет. На срещата е поканена и Мария Бенова, главен експерт по история в просветното министерство, която със сигурност ще сподели, че на матурите досега най-многото двойки са по история и география.

Историците от региона ще отбележат своя празник и с екскурзия в Северна Гърция, съобщи още председателят на дружеството Ангел Попов. Заедно с представители на Тракийското дружество в Хасково те ще се поклонят пред паметника на Капитан Петко войвода в Доган хисар /днес Есими/, ще посетят местата, където през злокобната 1913 г българите са подложени на безмилостна сеч.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button