Хасково

Бареков: Ако ме осъдят, обличат корупцията в дрехата на невинността

Николай БорековДелото, по което журналистът от ТВ7 Николай Бареков обжалва присъдата си за клевета срещу кмета на Хасково Георги Иванов, приключи днес. Въпреки че се очакваше да бъде произнесено решение, тричленният състав на Окръжен съд – Хасково обяви, че то ще е факт в законовия срок от 1 месец.

Haskovo.info припомня, че делото за 1 лев бе заведено от Георги Иванов за неверни думи по негов адрес, казани от Бареков по време на живото излъчване на предаването „Гореща Точка“ през май 2011 година от Хасково.

Журналистът изрекъл „обидни за градоначалника квалификации“ – „Тук има един кмет, който общува не с гражданите, а с Бога… Той се има за божество …. с цял поменик от престъпления … крадец на църковни имоти … имал незаконна вила в чашката на язовир „Клокотница“. Сред твърденията в предаването са и че Георги Иванов крадял заплатите на работниците, имал хотели в Германия и апартамент в Лондон, Алексей Петров бил политическият му чадър, кметът бил луд човек.

Николай БорековОт началото на процеса днес за пръв път телевизионният водещ дойде, за да се възползва от правото си да дава показания. „Не разбирам в какво съм обвинен. Не се признавам за виновен„, бяха първите думи на Бареков пред тричленния съдийски състав с председател Милена Петева.

Информацията за Георги Иванов не е хрумка. Тя е изнесена в две национални телевизии и е събрана от местни прокурори, политици от различни партии, членове на антикорупционната комисия към Народното събрание, депутати и граждани, каза в своя защита журналистът и заяви, че политиката в Хасково се е превърналата в национален символ на корупцията в местната власт.

Бареков оневини продуцентката на предаването „Гореща точка“ Виргиния Върбанова, като заяви, че сценарият за въпросното предаване, който тя е изготвила е технически, а думите на водещия са измпровизация на база събраната информация. На предишното заседание две от репортерките на телевизията обявиха, че именно продуцентът пишел думите на водещия.

Николай БорековНа въпрос дали изречените твърдения са подкрепени с доказателства, Бареков отговори, че това са неща, които са ясни и „аз не се отказвам от нито една дума, която съм казал“.

„Аз съм готов да си понеса присъдата, но всичко това е нелепо. Председател на Общински съвет идва да брани кмета, а той самия няма очи да дойде“, коментира журналистът. Той заяви още, че решението на съдът е ключово. Ако бъда признат за виновен „корупцията ще бъде облечена в дрехата на невинността“, отсече Николай Бореков и помоли за оправдателна присъда.

Според него и адвокатът му делото ще отговори на въпроса не дали изречените думи по адрес на кмета са клевета, а имат ли право гражданите да бъдат информирани, т.е. докъде се простира свободата на словото.

Хасковското дело не е единственото срещу Николай Бареков. По думите му това е най-безобидното, тъй като е само за 1 лев. „Има няколко дела от Алексей Петров, няколко от Любомир Павлов за милиони“, коментира Бареков. Той обяви, че ако хасковското дело не завърши в негова полза, ще търси правата си в Страсбург.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

8 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Янко Митев
Янко Митев
11.02.2013 13:43 13:43

Най подкупния и дал задните си части и устата журналист Бареков след предаване от което се изляха лъжи като от отходен канал с голям де*ит си позволява да говори за корупция че той от нея живее и то все по добре.

Пеперудка
Пеперудка
11.02.2013 13:50 13:50

И,какво от това,бе ЯНКО

ppp
ppp
11.02.2013 14:42 14:42

Да не би Бареков да казал някоя лъжа бе Янко?

Янко Митев
Янко Митев
11.02.2013 14:47 14:47

Не една а много ако го бях срещнал след предаването…

aswer
aswer
11.02.2013 14:50 14:50

СРАМОТА, НИКОЛАЙ БАРЕКОВ ГОВОРИ ЗА ЖУРНАЛИСТИКА. И ЗА КОРУПЦИЯ ОБЛЕЧЕНА В ДРЕХИТЕ НА НЕВИНОСТТА. КОЛКО Е ЖАЛЪК, НАИСТИНА ТОЗИ. МНОГО Е ЖАЛЪК. НЕ ЧЕ КМЕТА Е КЕЛЕПИР. МОЖЕ ВСИЧКО КОЕТО КАЗАЛ ДА Е ТАКА, НО ЖУРНАЛИСТА НЕ МОЖЕ ДА ДЕЙСТВА ПО ТОЗИ НАЧИН. ИЗВИНЯВАМ СЕ ДЕ ТОЙ БАРЕКОВ ИЗОБЩО НЕ Е ЖУРНАЛИСТ.

Анонимен
Анонимен
11.02.2013 16:24 16:24

На-подкупния жърналист, подлогата на ГРОБ се прави на света вода ненапита. Много нагъл тип! Дано съдът не се подведе и не се наведе пред някой политически натиск. Ако това стане значи всеки ще си пише каквото иска. Едни ще лъжат, че язовирите преливат, други – че вали, когато навън пече слънце. Ей, накъде отива тази държава….

Losho
Losho
11.02.2013 16:31 16:31

Виргиния Върбанова си я бива. И аз ще стана журналист, щом е така.

joro
joro
14.02.2013 5:19 5:19

Много е прав Бареков, бе хора.Кмета на Хасково може да бъде защитаван само от хора, от неговото обкражение, които лапат покрай него.На дали има по коромпиран кмет от него в България.

Back to top button