Хасково

3 общини получиха държавни имоти, 35 преписки чакат реда си

Срещата в Областна администрацияДимитровград получава от държавата 2-етажна сграда със застроена площ 262 кв.м.,  която доскоро бе ученическо общежитие. На това място сега общината ще създаде център за временно настаняване на бездомни хора. Капацитетът на новата социална услуга ще бъде 20 души. 8-9 са регистрираните бездомници в общината, така че ще можем да приемаме нуждаещи се от цялата област, особено през зимните месеци, каза кметът Иво Димов. Общината ще търси възможност за финансиране на идеята от програмата „Красива България“.

Общините Любимец и Тополовград също ще разполагат с бивши имоти на държавата. Договорите за безвъзмездно прехвърляне подписа областният управител на Хасковска област Ирена Узунова.

В имот в землището на с.Георги Добрево с площ 37 864 кв.м и 10 сгради Любимец ще бъде изгради полигон за борба с градушките с ракетна площадка и команден пункт, което е от особено важно значение за опазването на селскостопанската продукция на територията на общината. Преди години е съществувала базова станция, която е обслужвала района от Първомай до границата, припомни кметът Анастас Анастасов. Сега България има 9 ракетни площадки за борба с градушките, но не и в хасковския край.

На Тополовград се прехвърля имот включващ земя 4650 кв.м, заедно с построените в него 2 сгради с обща площ 375 кв. м. Местната власт възнамерява да използва тази собственост за създаването на учебен център, в който децата ще бъдат обучавани на правилата за движение по пътищата. За целта ще бъдат изградени учебен полигон и специализирани кабинети, обзаведени с нагледни материали. Не търсим приходи за общината, ефектът ще бъде главно образователен, подчерта кметът Божин Божинов.

В областната администрация се работи по 35 преписки на общини, поискали имоти с отпаднала необходимост и принадлежали на министерствата на отбраната, вътрешните работи, земеделието, здравеопазването, образованието, спорта. Сред тях има и гранични застави , които Свиленград и Ивайловград искат, за да ги включат в туристически маршрути. В разпореждане на областния управител е банята в Минерални бани, процедурата за прехвърляне на общината е на финала.

Най-много имоти като бройка искат Ивайловград и Димитровград. Стамболово, Маджарово и Харманли засега нямат претенции към такава собственост. Прехвърлянето на тези имоти на общините става при доказана необходимост в полза на местната общност и при конкретни планове те да бъдат използвани за повишаване качеството на живот, каза Ирена Узунова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button