Хасково

Банкови документи спъват млади семейства, търсещи данъчни облекчения

Милена НиколоваНекоректно издадени банкови документи са най-често срещаният проблем, с който се сблъскват младите семейства с ипотечни кредити, които искат да се възползват от данъчни облекчения.

И тази година те могат да намалят данъчните си основи с лихвените плащания по заема си. За целта към годишната данъчна декларация се представя договорът за изтегления кредит и удостоверение от банката за платените лихви през годината.

Масово обаче банките дават удостоверения за целия размер на кредита, в който са включени например и пари за ремонт, коментира пред Haskovo.info Милена Николова, ръководител на екип към данъчната агенция в Хасково. Заради тази практика хората се връщат, което утежнява процедурата.

Друга грешка, пак по вина на банката, е издаването на документ със сумите в други валути, а задължителното изискване е те да се посочват в лева. Въпреки че според данъчните процедурата не е никак сложна, именно недостатъчната или некоректно поднесена от банките информация, я прави тромава. Това пък изнервя клиентите.

Право на облекчения имат семейства с граждански брак, в които единият от съпрузите не е навършил 35 години към датата на сключване на договора. Сред задължителните условия е ипотекираното жилище да е единствено за семейството, а според промяна от тази година гражданският брак може да е сключен и на 31 декември на данъчната година.

Възползвалите се от данъчните облекчения през миналата година не са малко, но от офиса на НАП в Хасково не успяха да направят справка за точния им брой.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Не*анкер
Не*анкер
13.02.2013 8:51 8:51

Всички банкови директори в затвора,по Исландският модел,иначе няма оправия.

Back to top button