Хасково

Децата в училище – по-дебели от тези в градините

Затлъстяване пр децатаТенденция броят на децата с наднормено тегло в училищата да се увеличава двойно в сравнение с тези детските градини се наблюдава в област Хасково. Това показват данните за изминалите две години на Регионалната здравна инспекция.

През 2010 година детските заведения в региона са били посещавани от 5563 деца. 2,3% са били с наднормено тегло. А на половината от тях е била поставена диагноза затлъстяване.

През 2011 година малчуганите, които са посещавали детска градина намаляват със около 100. Процентът на тези с наднормено тегло обаче се увеличава на 2,8, а повече от половината деца са със затлъстявания. Данните за 2012-та ще бъдат обобщени през май.

Започвайки училище децата още повече се обездвижват и броят на тези с наднормено тегло скача двойно. През 2010 година при 7-9-годишните процентът на пълните ученици е 4,3, а през 2011-та – 4,4. Като тенденцията се запазва – повече от половината от тези с наднормено тегло са с диагноза затлъстяване.

Специалистите от здравната инспекция съветват за преодоляване на проблема с наднорменото тегло при децата да се спазва добър дневен режим. Малчуганите и учениците трябва да се хранят редовно, но без преяждане, храната да е с по-малко мазнини, по-малко консумация на свинско месо, по-малко консумация на захарни и шоколадови изделия, повече движение, спорт, разходки навън, по-малко стоене пред компютъра, по-малко гледане на телевизия и дейности, които задържат децата вкъщи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button