Хасково

Расте броят на възрастните хора – жертви на насилие заради пари и имоти

Насилие16 жертви на насилие са потърсили помощ от Фондация „Х&Д Джендър Перспективи“ само от началото на този месец. През 2012 година тя е помогнала на 97 души от Хасково и 58 от Димитровград, сред жертвите има и мъже, съобщи управителят на фондацията Антония Филева.

Помощ обикновено търсят потърпевши от възрастовите групи 31 – 40 години и над 50. Според статистиката все по-често жертви на насилие стават възрастните хора. Те обикновено са тормозени от своите деца или внуци, най-вече заради пари или имотни спорове. Според статистиката техният брой е нараснал три пъти и към момента всеки трети посетител във фондацията е над 65 години. Затова от фондацията предвиждат да организират ежемесечни беседи по селата, защото тази услуга обикновено е труднодостъпна за тях.

Днес от фондацията представиха новият си проект „Живот без насилие“, финансиран от държавния бюджет чрез подкрепата на Министерството на правосъдието. Целта е да се осигурят качествени услуги на лица, пострадали от домашно насилие чрез индивидуален подход към всеки.

По официални данни домашното насилие ескалира през годините и у нас всяка четвърта жена е жертва. Последният случай е от вчера, когато поредната пострадала е трябвало незабавно да напусне родното си място. Тя е настанена в кризисен център в друг град, тъй като в Хасковска област такъв няма. Водят се преговори с американското посолство за изграждането на подобен център в Димитровград, тъй като европейските програми не финансират такава дейност.

 Насилие Насилие 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button