До 2 години може да почне добив на природен газ в Хасковско

Хасково

Срещата в Областна администрацияРезултатите от първия етап на проучванията за природен газ в Хасковско са оптимистични. Това обявиха днес представители на компанията „Овергаз“ и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в областната администрация.

Очакваме находища от около 3 милиарда кубически метра природен газ, което е повече от това, което страната потребява за цяла година. На практика е възможно тези находища да се ползват в продължение на поне 6-7 години, обявиха специалистите. Това пък от своя страна ще намали цената на газа, добави министър Добрев.

На този етап е потвърдено, че Тракийският нефтогазоносен басейн продължава и на територията на България. В неговата турска част отдавна са открити големи находища. Втората фаза на проучванията от нашата страна ще бъдат съсредоточени на територията на община Свиленград.

Добри количества най-малко ще означава осигурено снабдяване с газ на област Хасково и то на по-ниска цена. В същото време от концесионни такси в държавния и местния бюджет ще влязат милиони, коментира Делян Добрев.

Към момента местният добив на газ в България задоволява едва около 15% от нуждите на страната. Очакваме до няколко години той да е поне половината от потреблението на газ, а това ще намали цените драстично, тъй като местният газ е с 35% по-евтин, заключи министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

3 коментара

  • До две години МОЖЕ! да започне добив на газ, а като не започне Станишев ли ще бъде виновен или това е поредната глупост и популизъм от устата на Делянчо…

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.