Хасково

Военна прокуратура поема потопа в Бисер, язовирът е на армията

Наводнението в БисерРазследването на потопа в село Бисер се поема от Военно-окръжна прокуратура – Пловдив. Районната прокуратура в Харманли е установила, че язовир „Иваново“, чиято стена се скъса на 6 февруари миналата година, е част от полигона „Корен и е собственост на Министерството на отбраната, се казва в съобщение на държавното обвинение.

Според наблюдаващия прокурор от събраните доказателства се налага промяната на подсъдността, тъй като към момента на наводнението управлението стопанисването и поддържането на военния полигон – корпусен учебен център „Корен“ е било възложено на Министерство на отбраната на Република България.

Язовирът попада в границите на полигона с постановление на Министерски съвет от 1961 г., когато в управление на Министерството на отбраната са били предоставени отчуждени 43 418 дка. земи за изграждането на учебния център. Оттогава хидросъоръжението се ползва от МО за провеждане на обучения по подводно кормуване и десантиране. За това е бил съставен и Акт за публична държавна собственост през 2003 година.

Изводът на прокуратурата е, че през цялото време – от 1961 г. до момента на скъсването на язовирната стена задължение на МО е било да поддържат стената и другите съоръженията в изправност.

Задачата на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив е да персонализира лицата от военното министерство, ангажирани с управлението, стопанисването и поддържането на корпусен учебен център „Корен“, в чиито граници е включен и язовир „Иваново“.

Видео Вижте как в Бисер посрещнаха новината

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
www
www
18.02.2013 20:13 20:13

Точно се чудех защо не го сьобщавате.

12МО
12МО
19.02.2013 8:55 8:55

Е и,кат го съобщиха та ко?

военнослужащ
военнослужащ
19.02.2013 8:57 8:57

Аню – манерката – най-после ще спре да се оправдава и да обвинява други и да бяга от отговорност.

ДДДДД
ДДДДД
19.02.2013 20:09 20:09

ВОЕННИТЕ НЯМА ДА ОТГОВАРЯТ НО И КРАСИМИР БОЙЧЕВ СЪЩО НЯМА ДА ОТГОВАРЯ ЗА РАЗКОПАНИЯ ЯЗОВИР С ЕЛЕНА ЗАЩОТО ТЕ АКО СА ЗАЩИТЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА ТО ТОЙ Е ЗАЩИТЕН ОТ ГРАДОНАЧАЛНИКА НА ХАСКОВО КОЙТО НАКАЗА ЖИТЕЛИТЕ НА С ЕЛЕНА ДА ПЛАЩАТ ЗА ГРЕШКИТЕ НА БОЙЧЕВ

Анонимен
Анонимен
22.02.2013 15:04 15:04

През октомври 2011 г. бяха направени изменения в Закона за водите, които предвиждат, че в случай на спор между страни , за това чия е собствеността и чия е отговорността за дадено съоръжение ( язовир) до решаване на случая в съда или по друг начин отговорността за поддръжката, сигурността и безопасността при експлоатация се поема от съответния областен управител на чиято територия е съоръжението. В случая това е областния управител на Хасково. Още повече, че през ноември и декември 2011 г. кметът на община Харманли е информирал областната управителка, че има каверни по стената на яз.“Иваново“ и трябва да се предприемат превантивни действия.
Чл. 138б. (Нов – ДВ, бр. 80 от 2011 г., в сила от 14.10.2011 г.) При спор за собствеността на язовир областният управител осъществява организацията и техническата му експлоатация до влизането в сила на съдебното решение. Това е законовия текст.

Back to top button