Хасково

Работодателите в хасковско – резервирани към гъвкавите форми на заетост

Шивачки70 на сто от работодателите не познават нормативната уредба в областта на гъвкавите форми на заетост. Две трети не са и чували, че за прилагането на дистанционна работа има сключено Национално споразумение между синдикалните и работодателските организации.

Това показва изследване на Центъра за икономическо развитие и компания за маркетингови проучвания, проведено в София, Варна, Бургас, Велико Търново и Хасково. Подборът на областите е базиран на степента им на икономическо развитие. Анкетирани са консултантски фирми, счетоводни къщи, софтуерни и архитектурни бюра, интернет портали, общински администрации.

Независимо, че не са достатъчно информирани, работниците имат позитивна нагласа към работата от вкъщи, се казва в изследването. Готовността им за участие в гъвкави форми на заетост е налице, тъй като не се губи време за пътуване до работното място, намалява се стреса, постига се по-висока концентрация при работа у дома. Същевременно работниците са убедени, че няма да се намали ефективността на работата им.

Гъвкавите форми на заетост, включително работа от разстояние, все още не са достатъчно популярни, сочи проучването. Предимствата се оценяват в достатъчно висока степен: разширяване на кръга от кандидати за дадена позиция, по-висока продуктивност, понижаване на офис разходите. Според мениджърите основното качество, което служителите трябва да притежават, за да работят от дистанция, е самодисциплината. Добрата мотивация и умението за разпределяне на времето са в основата на способността на служителите да се справят успешно с ангажиментите си.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
счетоводни къщи
счетоводни къщи
21.02.2013 20:45 20:45

навсякъде в света се прилагат по-гъвкави форми на заетост не само като час т.е не работа от 9-18 часа, а различно гъвкаво време прилагодено спрямо работещият, както и работа от в къщи – която според много проучвания се оказала по-ефективна – трябва да се работи у нас много в тази област да се запозначт и работодателите и работещите

Back to top button