Хасково

Спешните работници против повиквания със СМС, страхуват се

ЦСМП - ХасковоРаботещите в Спешна помощ не са съгласни да изпълняват повиквания, поръчани чрез СМС на тел. 112. За несъгласието си с готвените промени в Закона за спешните повиквания, които трябва да бъдат внесени на второ четене, алармираха в анонимен сигнал читатели на Haskovo.info.

„Защо промените бяха приети на първо четене без да се допитат до нас – хората, които заставаме очи в очи с пациентите си? Тези промени биха ощетили истински спешните ни пациенти, които няма как да разпознаем сред лавината СМС-и от спешни, неотложни, фалшиви и неоснователни повиквания“ – смятат от Спешна помощ.  

Основното опасение на специалистите е, че при повикване чрез СМС няма да знаят къде отиват, защото  подателят ще остане анонимен. Така те могат да бъдат изложени на опасност, тъй като няма как да разберат при какъв човек отиват. Според мен най-разумно е, когато дежурният оператор си контактува директно с пациента, убедена е д-р Петя Радева, директор на ЦСМП-Хасково. Аз няма да знам къде отива екипът и кой стои отсреща. Още повече че през последните година-две агресията към спешните екипи се увеличава и нерядко колегите ни се оплакват от заплахи, каза тя.

Готвените промени засягат главно хората в неравностойно положение като глухонемите например, които ще бъдат улеснени с приемането на поправката. Специалистите обаче се опасяват, че за да си спестят време, загубено с оператор на 112, от тази възможност ще се възползват и много други. Ние и до момента  обслужваме тези хора и не смятам, че нещата са толкова належащи, коментира д-р Радева.

Освен че могат да ощетят истинските спешни пациенти, има вероятност готвените промени да увеличат и фалшивите сигнали. В момента те са сведени до мининум. След въвеждането на телефон 112 и автоматичното прехвърляне на повикванията от тел.150, при нас фалшиви повиквания не попадат. Има само единични случаи на подадени сигнали без конкретно лице, уточни д-р Радева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
странен
странен
19.02.2013 12:26 12:26

А ако не мога да говоря- как да ви извикам?

hruse
hruse
19.02.2013 16:27 16:27

А баба ти SMS-и ли е пращала???

Back to top button